2Doc: Beste meneer Bouterse

Hoop voor verdeeld Suriname?

NPO 2 - donderdag 1 december om 22:19

© VPRO
De jonge filmmaker Ananta Khemradj onderzoekt in 2Doc: Beste Meneer Bouterse hoe haar land Suriname verder moet, veertig jaar na de Decembermoorden. Het onderwerp maakt nog steeds veel los bij de Surinaamse gemeenschap, ook die in Nederland.

Het is deze maand veertig jaar geleden dat vijftien tegenstanders van het regime van Desi Bouterse werden gedood. Deze Decembermoorden hebben diepe wonden geslagen in de Surinaamse gemeenschap. Filmmaker Ananta Khemradj is 32, te jong om ze te hebben meegemaakt, maar ziet dat de moorden nog steeds voor verdeeldheid zorgen en wil weten: ‘hoe nu verder?’.

2Doc: Beste Meneer Bouterse

Khemradj spreekt in de documentaire 2Doc: Beste Meneer Bouterse onder meer met een oud-minister uit een van Bouterses kabinetten, die zich weinig aantrekt van alle kritiek. Khemradj’ oom Eddy reageert juist emotioneel op vragen over de Decembermoorden. Een van haar vriendinnen biedt meer hoop: “Wij zijn eigenlijk in een ideale situatie: alles is al gebeurd. Dit is niet ons probleem, wij kunnen nu verdergaan.”

Meer over