2Doc kort: Wij bouwden de stadions

NPO2 toont het ware verhaal van arbeidsomstandigheden in Qatar in 2Doc: Wij Bouwden de Stadions

NPO 2 - zaterdag 19 november om 22:34

© https://pixabay.com
Aanstaande zondag gaat het nu al veelbesproken WK Voetbal van start in Qatar. Op NPO1 kom je er daarom ook de komende weken niet onderuit, maar op NPO2 hoor je juist een tegengeluid. De zender zendt aan de vooravond de korte 2Doc: Wij Bouwden de Stadions uit.

Het WK Voetbal draait normaal vooral om de sport, maar dit jaar is dat toch een ander verhaal. Dat heeft alles te maken met de locatie waar het evenement wordt gehouden: Qatar. Duizenden mensen - mannen, vrouwen, veelal jong, arm, ongeschoold en dorpsbewoners - leverden de afgelopen jaren een belangrijk aandeel aan de bouw van de WK-stadions. Naar schattig kwamen er daarbij 6500 mensen om. Een onbekend aantal keerde ziek of gewond terug naar hun land van herkomst.

2Doc: Wij Bouwden de Stadions

In de 2Doc: Wij Bouwden de Stadions reist journalist Rudra Khadka, die zag hoe op het vliegveld van Kathmandu dode lichamen van de gastarbeiders werden binnengebracht, door Nepal. Hij bezoekt familieleden van slachtoffers en spreekt met teruggekeerde arbeiders over de verregaande rechteloosheid waarmee ze in Qatar geconfronteerd werden. Hebben de Qatarese machthebbers inderdaad, zoals door hen toegezegd, de arbeidsomstandigheden verbeterd? Of is dat fake news? 

Meer over