All the Money in the World

Christopher Plummer buigt voor niemand

NPO 2 - vrijdag 9 april om 00:10

© filmdepot.nl/api
Als je als ontvoerder flink veel losgeld wil opstrijken, moet je zorgen dat je een rijk iemand ontvoert. De kleinzoon van de rijkste man ter wereld bijvoorbeeld. De ontvoerders van John Paul Getty III hoorden in 1973 de kassa's al rinkelen. Alleen weigerde opa Getty te betalen.

Over het productieproces van All the Money in the World is meer gezegd en geschreven dan over de film zelf. Die was al zo goed als klaar, toen ster van de film, Kevin Spacey, betrokken raakte bij een #metoo-schandaal.

All the Money in the World

Regisseur Ridley Scott besloot daarop om Spacey uit de film te knippen. Hij castte veteraan Christopher Plummer in de rol van oliemagnaat J.P. Getty en nam alle scènes waarin hij voorkwam opnieuw op.

Plummer is in All the Money in the World prima op zijn plek als de geharde rijkaard die in 1973 weigert het losgeld voor zijn ontvoerde kleinzoon te betalen. Zelfs als de ontvoerders de jongen een oor afsnijden en dat naar de familie opsturen, houdt de rijkste man ter wereld voet bij stuk.

Moeder Gail (Michelle Williams) kan het niet aanzien: ze gaat op eigen houtje onderhandelen met de ontvoerders van haar zoon. Voormalig CIA-agent Chace (Mark Wahlberg) staat haar bij.

Michelle Williams

Met het ontslag van Kevin Spacey was het nog niet gedaan met de controverse rond All the Money in the World.

Alle acteurs moesten opnieuw op komen draven om dezelfde scènes nog een keer op te nemen, maar nu met Christopher Plummer als tegenspeler. Dat was geen straf: ze kregen gewoon betaald.

Al kreeg niet iedereen even veel. Mark Wahlberg kon voor een week werk anderhalf miljoen dollar bijschrijven. Michelle Williams moest het met duizend dollar doen.

Toen dat aan het licht kwam, doneerde Walhberg dat hele bedrag aan een fonds voor #metoo-slachtoffers.

Meer over