Beagle: de belangrijkste zeereis ooit

Schip ahoy! Op 1 september gooide de Clipper Stad Amsterdam, het zeilende passagiersschip van de gemeente Amsterdam, in de Engelse havenstad Portsmouth de trossen los voor een reis om de wereld.

Sindsdien volgt het de route die Charles Darwin tussen 1831 en 1836 maakte met de HMS Beagle, misschien wel de belangrijkste reis ooit. Die tocht fungeerde als uitgangspunt van Darwins evolutietheorie en z'n beroemde boek On the origin of species.

Historische reis
Bijna twee eeuwen later, in het jaar waarin we Darwins tweehonderdste geboortedag vieren, vaart de VPRO die historische reis na. Tien maanden lang zeilt de crew de wereldzeeën over om te kijken hoe het leven op aarde er anno 2009 voor staat. Er worden allerlei wetenschappelijke onderzoeken gedaan. De 76 meter lange en 10 meter brede driemaster is omgetoverd tot laboratorium annex studio.

Darwins nazaten
Op allerlei plekken monsteren biologen, archeologen, geologen en paleontologen aan om ons te vertellen wat nu de werkelijke status van Moeder Aarde is. Ook kunstenaars, schrijvers, dichters, politici en zelfs nazaten van Darwin komen aan boord.

Richard Dawkins
De belangrijkste gasten zijn Sarah Darwin, de achterachterkleindochter van Darwin, en de Vlaamse bioloog/journalist Dirk Draulans. Verder varen onder anderen evolutiebioloog Tijs Goldschmidt, Darwinbiograaf James Moore, Darwinspecialist Richard Dawkins en reisschrijver Redmond O'Hanlon mee.

Reageren