Children of Men

Clive Owen moet een zwangere vrouw beschermen in actiethriller Children of Men

NET 5 - zondag 11 februari om 22:47

© Universal Pictures
In Children Of Men zijn er al achttien jaar geen baby’s geboren op aarde en de mensheid dreigt uit te streven. Totale chaos heerst en Theo krijgt de schrik van zijn leven als hij de verantwoording krijgt over de eerste vrouw op aarde die weer zwanger is.

In 2027 is de wereld door oorlogen, aanslagen en natuurrampen grotendeels verwoest; door een mysterieus virus zijn er al achttien jaar geen kinderen meer geboren.

Children of Men

De mensheid wordt hierdoor met uitsterven bedreigd en Groot-Brittannië is veranderd in een politiestaat. Al met al een onheilspellend toekomstbeeld. In deze grauwe wereld komt journalist Theo Faron (Clive Owen) bij het verzet terecht. Gelukkig is in al die ellende ook een lichtpuntje te bespeuren: als vanuit het niets duikt een zwangere vrouw op en Theo krijgt de opdracht ervoor te zorgen dat deze ‘nieuwe Maria’ niets overkomt.

Children of Men – naar de gelijknamige roman van de Britse thrillerschrijver P.D. James – is een duistere, harde en gewelddadige sciencefictionfilm. Door de nadruk te leggen op dat sprankje hoop zorgt regisseur Alfonso Cuarón (Gravity) ervoor dat dat nooit te ver doorslaat.

Emmanuel Lubezki

Regisseur Alfonso Cuarón staat bekend om zijn gebruik van indrukwekkende en dynamische long takes. Dat zijn lange ononderbroken shots. Children of Men zit er ook weer vol mee. De cameraman en jeugdvriend waar hij veel mee samenwerkt Emmanuel Lubezki, is daar ook een specialist in.

Samen maakte ze onder andere ook Gravity en Lubezki was ook verantwoordelijk voor het ogenschijnlijk ononderbroken shot in Birdman, dat met trucage werd gemaakt.  

Lubezki werd al acht keer genomineerd voor de Oscar voor beste cinematografie, waar onder een nominatie voor Children of Men. Hij won de prijs tussen 2014 en 2016 drie jaar achter elkaar, voor Gravity, Birdman en The Revenant.

Meer over