De pappenheimers

Quiz mee met De Pappenheimers op RTL4

RTL 4 - zaterdag 8 juni om 21:38

© RTL
De Pappenheimers, naamgever van deze quiz, is afkomstig uit een Duits toneelstuk. Hierin redde generaal Heinrich zu Pappenheim met zijn leger het leven van een baron die werd beschuldigd van verraad. Het gezegde 'je pappenheimers kennen' is hieraan ontleend.

Een pappenheimer: het is geen aardappelsoort en ook geen hondenras. Het woord komt van de uitdrukking ‘je pappenheimers kennen’ en dat betekent dat je weet wat je aan iemand hebt en anderen dus goed kan inschatten. En dat is nou precies waar deze quiz om draait, vandaar de naam De Pappenheimers.

Baron Albrecht von Wallenstein

Het gezegde komt uit Wallensteins Tod, een Duits toneelstuk uit 1799. Het gaat over de Duitse baron Albrecht von Wallenstein die tijdens de Dertigjarige Oorlog wordt beschuldigd van verraad. Gelukkig voor hem komt hij in aanraking met generaal Gottfried Heinrich zu Pappenheim, die hem wel op zijn woord geloofd. De generaal laat zijn leger het voor Wallenstein opnemen en als dank roept de baron uit: Daran erkenn’ ich meine Pappenheimer! De rest is geschiedenis.

Wanneer is De Pappenheimers op televisie te zien?

De Pappenheimers is op zaterdag 8 juni om 21:40 uur te zien op RTL 4.

Meer over