De rauwe wereld van Kurt Wallander

Kenneth Branagh maakte naam als regisseur van gedenkwaardige Shakespeare-verfilmingen (Henry V, Hamlet) waarin hij zelf de hoofdrol speelt. In Wallander tapt de Noord-Ierse acteur uit een ander, eigentijdser vaatje. In deze driedelige BBC-serie naar de boeken van Henning Mankell lost hij als inspecteur Kurt Wallander duistere moordzaken op.

Kenneth is een groot fan van de Zweedse misdaadauteur. Wat hem het meest aanspreekt in de verhalen over de speurder is "dat je als lezer de gebeurtenissen door zijn ogen kan volgen en deelgenoot bent van zijn aparte kijk op de wereld om hem heen".

Innerlijke dialoog
De televisieversie doet hier naar zijn smaak recht aan: "De scenarioschrijver is erin geslaagd de innerlijke dialoog in Wallanders hoofd, zijn invoelingsvermogen en zijn kwetsbaarheid bloot te leggen. Hij leeft in een rauwe wereld waarin mensen verschrikkelijk nieuws krijgen te verwerken en de dood van hun geliefden betreuren. Wallander lijdt nog niet aan beroepsdeformatie, hij leeft echt mee met de slachtoffers. Dat zit heel subtiel in de scripts verweven."

Hartaanval
Vanavond, in de tweede aflevering, zetten de moord op een taxichauffeur en een hartaanval de titelheld op het spoor van een internationale samenzwering.

Reageren