Publieke werken

Jacob Derwig komt in opstand

NPO 2 - zaterdag 1 januari om 23:30

In de Nederlandse film Publieke werken bedenken twee mannen een plan om de hoge heren te grazen te nemen die hen in een machteloze positie gebracht hebben.

Schrijver Thomas Rosenboom ontving in 2000 de Libris Literatuur Prijs voor zijn boek Publieke werken. De lijvige historische roman speelt zich af in 1888 in Amsterdam.

Thomas Rosenboom

In Publieke werken beschrijft Rosenboom de perikelen rond de bouw van het prestigieuze Victoria Hotel tegenover het Centraal Station. Dat verhaal is opgehangen aan twee hoofdpersonages.

De ene is vioolbouwer Walter Vedder, wiens huis moet wijken voor het hotel. De ander is zijn neef neef Christiaan Anijs, die zich in Hoogeveen in de nesten heeft gewerkt door ongeoorloofd medisch handelen.

Publieke werken

De verfilming van Publieke werken liet lang op zich wachten. Geen producent durfde zich aan dit immense project te wagen.

Uiteindelijk durfden productiemaatshcappij Topkapi en regisseur Joram Lürsen het toch aan. Het resultaat is verbluffend.

Niet alleen waan je je als kijker – door de levensechte decors – in het Amsterdam van eind negentiende eeuw. Gijs Scholten van Aschat (Vedder) en Jacob Derwig (Anijs) vertolken hun eigenwijze personages op minstens zo knappe wijze.

Meer over