Film | The kingdom

Na aanleiding van een bloederige terroristische aanslag besluit FBI-man Ronald Fleury (Jamie Foxx) met een klein anti-terrirosme team (met o.a. Jennifer Garner) naar Saoedi-Arabië te gaan. Hun doel, de man achter de aanslag te pakken, blijkt een uiterst een moeilijke opgave.

De missie in Saoedi-Arabië wordt al niet gesteund door de Amerikaanse overheid. Vanwege Amerika's afhankelijkheid van olie uit de regio proberen diplomaten de breekbare relatie tussen beide naties heel te houden. Stilzitten dat natuurlijk niet is weggelegd voor actieheld Fleury.

Daarnaast krijgen Fleury en zijn team weinig medewerking van lokale autoriteiten. Met de hulp van de Saoedische kolonel Al-Ghazi komen ze echter steeds dichterbij.

De sterke cast en het documentaire-achtige camerawerk maken The kingdom een prima actiefilm met ook plek voor nuances. Gelukkig is het geen al te patriottistisch verhaal waarin het goede (Amerika) het kwade (Arabische terroristen) overwint.

Fans van oorlogsfilms kunnen direct na de film blijven hangen voor het patriottistische We were soldiers, een op waarheid gebaseerde Vietnam-film.

Reageren