Keuringsdienst van waarde

Het verschil tussen mie en tagliatelle onderzocht

NPO 3 - donderdag 3 februari om 20:25

In China noemen ze het mie en in Italië heet het tagliatelle. Het zijn allebei lange, platte slierten van tarwe die vaak opgerold als vogelnestjes worden verkocht. Toch is de ene variant duurder dan de andere. Waarom? Dat is de vraag waar de makers van Keuringsdienst van Waarde zich vanavond mee bezighouden.

Mie is onmisbaar in de Chinese keuken en Italiaanse koks kunnen echt niet zonder tagliatelle. Beide ingrediënten lijken verdacht veel op elkaar: allebei zijn het lange, platte slierten van tarwe. Bovendien worden ze in de supermarkt vaak gedroogd verkocht, opgerold als vogelnestjes in een kartonnen doosje.

Keuringsdienst van Waarde

In Nederlandse huishoudens staan mie en tagliatelle ook vaak op tafel. Maar als beide ingrediënten zo veel op elkaar lijken, waarom eten we dan toch geen bami carbonara of tagliatelle rames? Dat vragen de onderzoekers van Keuringsdienst van waarde zich ook af. Zij nemen deze keer de Chinese noedels en de Italiaanse pasta onder de loep en constateren meteen al een groot verschil in prijs. Maar ook verder blijkt: de ene sliert is de andere niet.

Meer over