Kijktip: De uitslag is binnen in Nederland Kiest

Nederland heeft gekozen. De uitslag van het referendum is binnen. Wat betekent deze uitslag voor ons, de EU en Oekraïne?

Stemmen we voor of tegen een associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne? Politici in Nederland, Oekraïne en de rest van Europa wachten gespannen op de uitslag van het referendum dat vandaag gehouden wordt.

Voor of tegen

Nederland Kiest volgt de ontwikkelingen op de voet. Om het verdrag af te keuren moet de stembusgang aan twee voorwaarden voldoen: meer dan 30 procent van alle kiesgerechtigden moet hun stem uitbrengen en daarvan dient meer dan de helft tegen het verdrag te zijn.

Gevolgen

Maar wat zijn de precieze gevolgen voor de uitslag van deze volksstemming? Presentator Twan Huys bespreekt aan de hand van de exitpoll, die om 21.00 uur wordt verwacht, de uitkomst én de mogelijke consequenties van het referendum. Dominique van der Heyde geeft politieke duiding.

Hindernis

De weg naar het referendum was vol hindernissen. Het initiatief komt mede uit de koker van GeenStijl. Het weblog verzamelde vorig jaar de in eerste instantie benodigde 10.000 handtekeningen. Daarna moesten de initiatiefnemers binnen zes weken 300.000 krabbels ophalen. Dat lukte ruimschoots.

Weinig stembureaus

Maar er zijn meer beren op de weg. Zo is er bijvoorbeeld veel te doen om het aantal stembureaus. Dat is in veel gemeenten lager dan bij reguliere verkiezingen. Verstandig financieel beleid, vinden de gemeentes. Sabotage, vinden de voorstanders van het referendum, die vrezen dat de opkomst daardoor lager uit zou kunnen vallen.

 

Reageren