Kijktip: Laatste aflevering van In de Ban van de Condor

Eindelijk is de dag aangebroken waar de kandidaten van In de ban van de condor wekenlang naar uit hebben gekeken: de seizoensfinale.

En die kan zich natuurlijk maar op één plek afspelen: het Peruaanse Andesgebergte. Daar ligt op 4000 meter hoogte immers de natuurlijke habitat van de condor, de grootste roofvogel ter wereld. Om die ook daadwerkelijk in het vizier te krijgen moeten de overgebleven koppels al puzzelend lengte-en breedtecoördinaten bij elkaar sprokkelen.

Finalespel

Zo komen zij te weten waar het enorme dier zich exact bevindt. Daarna is het tijd voor het allesbeslissende finalespel. Ze moeten de condor zo fraai mogelijk vast zien te leggen op camera. Maar hoe maak je een close-up van een vogel met een vleugelspanwijdte van drie meter?

Het einde

Met het vastleggen van de andescondor komt de zoektocht en daarmee het programma ten einde. De vogel waarom het allemaal draait heeft net als de meeste giersoorten een kale kop. Daarnaast is hij te herkennen aan een kraag van witte donsharen in de nek en de rode kam bij mannetjes. Ze voeden zich voornamelijk met karkassen van dode dieren als konijnen, lama's en herten. Hoewel zich soms hele troepen condors rond hetzelfde karkas verzamelen, leven ze meestal alleen of in paren. Vandaag de dag zijn er naar schatting nog slechts een paar duizend andescondors. Dat wordt dus even zoeken voor de finalisten.

Reageren