Lagerhuis Verkiezingen 2010

Over een week, op woensdag 9 juni, zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In deze laatste aflevering van Het Lagerhuis gaan de lijsttrekkers van de PvdA en de VVD met elkaar in discussie: Job Cohen versus Mark Rutte. Beide kemphanen hebben reden om met zelfvertrouwen in de arena te stappen. Televizier heeft de lijsttrekkers met elkaar vergeleken.

Cohen: meer democratie
Job Cohen (62) stond als burgemeester van Amsterdam voor hete vuren en was staatssecretaris van Sociale Zaken en van Justitie. Twee maanden geleden nam hij de fakkel over van Wouter Bos. De Partij van de Arbeid deed het sindsdien een stuk beter in de peilingen, al lijkt de opmars gestagneerd.

De nieuwe leider pleit voor meer directe democratie en wil 'dat iedereen in Nederland meetelt'. Over de partij Voor Vrijheid en Democratie schamperde hij tijdens de PvdAcampagne: "Het neoliberalisme heeft de crisis veroorzaakt, maar de VVD blijft geloven in de vrije markt. We mogen het oplossen van de crisis niet overlaten aan de veroorzakers." Hij waarschuwt voor te ingrijpende bezuinigingen: "Kijk uit, het gaat om mensen en hun baan." Job is fan van Ajax.

Rutte: forse bezuinigingen
Mark Rutte (43) komt uit het bedrijfsleven en was ook twee keer staatssecretaris: van Sociale Zaken en van Onderwijs. In 2006 koos een meerderheid van de VVD-leden hem tot lijsttrekker en partijleider. In 2007 zette hij Rita Verdonk na een hevige machtsstrijd uit de fractie.

In de polls doet Rutte het steeds beter: de VVD zou meer zetels krijgen dan de PvdA en daarmee de grootste partij worden. De lijstaanvoerder pleit voor invoering van een gekozen burgemeester en ook voor forse bezuinigingen. "De PvdA wil de boel alleen maar bij elkaar houden", stelt hij. "Maar een vulkaan kun je niet uitdoven door er een kurk in te doen. Daar is meer voor nodig." Mark
is aanhanger van Feyenoord.

Reageren