Mijn vader is een vliegtuig

Elise Schaap dreigt de werkelijkheid uit het oog te verliezen

NPO 3 - zaterdag 17 september om 22:27

© filmdepot.nl/api
In het persoonlijke drama Mijn vader is een vliegtuig begint Eva (Elise Schaap) de werkelijkheid uit het oog te verliezen. Zal ze net als haar vader in een psychiatrische inrichting belanden?

Eva (Elise Schaap) heeft haar leven goed voor elkaar: ze heeft een man, twee prachtige dochters, een mooi huis en een goede baan.

Mijn vader is een vliegtuig 

Toch sluimert er onder de oppervlakte iets, zoveel wordt duidelijk na een ongemakkelijk gesprekje met haar moeder. Als die niet veel later plotseling overlijdt, krijgt Eva steeds meer last van nachtmerries, visioenen en flashbacks.

Dingen die haar doen denken aan haar vader (Pierre Bokma), die al jaren in een psychiatrische inrichting verblijft. Wordt Eva – net als hij – langzaam gek of is er in het verleden iets verschrikkelijks gebeurd?

Antoinette Beumer

Regisseur Antoinette Beumer laat dat in deze verfilming van, de deels op haar eigen jeugd gebaseerde, roman die ze in 2018 schreef lang in het midden. Dat Mijn vader is een vliegtuig (2018) een persoonlijke film is, is goed terug te zien, vooral in de soms verontrustende flashbacks vanuit het perspectief van de jonge Eva.

Gouden Kalf nominaties

Mijn vader is een vliegtuig was in 2021 de openingsfilm van het Nederlands Film Festival. De film werd genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorieën Beste Film, Beste Hoofdrol en Beste Muziek, maar wist er geen te winnen.

Meer over