Pieter Derks bouwt een feestje in Spot

In zijn zevende programma Spot, waarmee hij de afgelopen twee jaar door het land tourde, knoopt cabaretier Pieter Derks de ongemakken van zijn alledaagse bestaan aan de grote gebeurtenissen in de actualiteit.
Voor Pieter Derks (33) is het traditie: zijn theatertournee afsluiten in thuisstad Nijmegen. Ook de twee laatste voorstellingen van zijn zevende programma Spot vonden eind april plaats in de Nijmeegse Stadsschouwburg. “Omdat ik het fijn vind om daar te spelen”, is de simpele verklaring van de cabaretier. “Bovendien kan ik mijn tournee dan feestelijk afsluiten en lekker op de fiets naar huis.” Van deze twee laatste shows is een registratie gemaakt. “Omdat ik in mijn voorstelling erg op het nieuws zit, wilde ik dat de tv-opname zo actueel mogelijk zou zijn.” In Spot knoopt Derks de ongemakken van zijn alledaagse bestaan aan de grote gebeurtenissen in de actualiteit. Lichtvoetig, scherp en in een tempo dat je anderhalf uur lang op het puntje van je stoel houdt.

Gemêleerd publiek

Door zijn toenemende populariteit merkt de cabaretier dat zijn publiek gemêleerder wordt. “Ik zie steeds meer jonge mensen, zelfs pubers vanaf twaalf. Soms reageert het publiek tijdens de voorstelling een beetje lauw, waardoor je het gevoel hebt dat het een stroeve avond was. Maar als ik na afloop mensen in de foyer aanspreek, reageren ze toch vaak enthousiast. Ik heb wel eens gehad dat iemand op rij één de hele avond met zijn armen over elkaar zat en strak voor zich uit keek. Toen ik hem vroeg wat hij van de voorstelling vond, antwoordde hij: ‘Ik heb echt gelachen vanavond.’ Je kan vanaf het podium dus echt een ander beeld van het publiek hebben.”

Meer over:

Reageren