Watchmen

Verguisde superhelden bundelen hun krachten in Watchmen

Spike - dinsdag 19 april om 20:30

De superheldenfilm Watchmen speelt zich af in een tijd waarin het gebruik van superkrachten verboden is. Wanneer een gepensioneerde superheld wordt vermoord, komen zijn oud-collega’s in actie.

In Watchmen geniet een groep superhelden in de jaren 80 van hun welverdiende pensioen. Dat moet ook wel, want president Nixon heeft het gebruik van bovenmenselijke krachten verboden. Dan wordt een van de gepensioneerde superhelden vermoord.

Alan Moore

Door die moord vermoedt ex-superheld Rorschach (Jackie Earle Haley) dat er een complot is om alle superhelden uit de weg te ruimen. Hij verzamelt een groep oude vrienden met bovenmenselijke krachten om zich heen en probeert de waarheid boven tafel te krijgen.

Watchmen is gebaseerd op de gelijknamige stripboekenserie van Alan Moore en Dave Gibbons. De twaalfdelige reeks uit de jaren 80 geldt als een van de invloedrijkste in het superheldengenre.

Er kwamen al snel plannen om Watchmen te verfilmen, maar het duurde lang totdat die film er ook kwam.

Watchmen

Er leek wel een vloek te rusten op Watchmen. Scenarioschrijvers liepen vast toen ze van het ingewikkelde verhaal een film van behapbare lengte probeerden te maken.

Verder waren er problemen met de casting, liepen de kosten uit de hand en was er gesteggel over de rechten.

Dat de film er in 2009 uiteindelijk toch kwam, is een hele prestatie. De makers kregen er geen spijt van: met een opbrengst van bijna 200 miljoen dollar deed Watchmen het behoorlijk goed.

Meer over