Eric van Thijn

De bijzonderste liedjes uit tien jaar The Passion

9 april 2020 11:00 | muziek | Door Carlijn Schepers

© ANP

The Passion viert dit jaar zijn tienjarig jubileum met een aangepaste versie. Maar een jubileum is een jubileum, daarom kiest muzikaal leider Eric van Tijn de zes bijzonderste liedjes uit voorgaande edities. 

Iedereen is van de wereld – The Scene, door Syb van der Ploeg (Gouda, 2011)

“‘Iedereen is van de wereld’ van The Scene was het openingsnummer van de allereerste Passion. Ik kwam er bij de derde editie bij en toen baalde ik enorm dat dit lied al was gebruikt. Het is namelijk een perfecte opening. Dus jaar na jaar vroeg ik of we het nog eens konden doen. En nu bij dit jubileumjaar is het eindelijk zo ver. Daar ben ik superblij mee, want het zorgt meteen voor de juiste sfeer. Die twintigduizend man op het plein krijgt een goed gevoel als je met zo’n knaller begint. En als het publiek enthousiast is geeft dat de artiesten op het podium ook een kick.”

Zwart wit – Frank Boeijen Groep, door Jack van Gelder en Jan Dulles (Groningen, 2014)

“Er komen dit jaar meer liedjes uit eerdere Passions terug, zoals ‘De bestemming’ van Marco Borsato en ‘Omarm’ van Bløf. Dat laatste wordt een duet van Tim Akkerman als Jezus en Trijntje Oosterhuis als Maria. Heel gaaf. En er is één nummer dat alle edities terugkomt: ‘Zwart wit’ van Frank Boeijen Groep. Het is zelfs een soort traditie geworden dat dat in de Pilatusscène zit. Tot nu toe is het me elke keer gelukt het lied net iets anders te maken. Het moet natuurlijk geen herhaling worden. Zo liet ik bij de vierde Passion eerst het koor ‘Denk niet wit’ zingen en daarna pas Jack van Gelder en Jan Dulles, die dat jaar Pilatus en Jezus speelden.”

Gevallen of gevlogen – Guus Meeuwis, door Jamai Loman (Groningen, 2014)

“Dit redelijk onbekende lied van Guus Meeuwis hadden we bedacht voor Jamai die Judas speelde in 2014. Eerst vroeg Jamai zich af wat hij ermee moest. Omdat het toch een soort kleinkunstlied is. Maar ik zei dat ik er een bluesversie van ging maken. Dat zag Jamai nog niet helemaal voor zich, maar toen het eenmaal af was zong hij het belachelijk goed. Ik weet nog precies waar dat was. Op de set in Groningen bij een of andere autosloperij. Het was magisch en werd bijna een heel nieuw nummer. Vooral het moment dat de muziek stilvalt en Jamai extra gaat uithalen vond ik fantastisch.”

Pak maar m’n hand – Nick & Simon, door René van Kooten (Den Haag, 2013)

“Dit lied zat in de eerste Passion waarbij ik betrokken was, in 2013 in Den Haag. Het was vooral de combinatie van het mooie shot en de muziek die dit nummer memorabel maakt. Pas achteraf zag ik het in de opnames terug. René van Kooten was Jezus en stond ineens op het water van de Hofvijver, terwijl hij Pak maar m’n hand van Nick & Simon zong. Alles kwam samen in dat iconische shot. Dat vond ik absurd goed gekozen van regisseur David Grifhorst.”

Wit licht – Marco Borsato, door Jeroen van Koningsbrugge (Enschede, 2015)

“Dit is echt mijn persoonlijke favoriet, en ik denk van veel mensen. Wit licht van Marco Borsato, gezongen door Jeroen van Koningsbrugge die in 2015 Judas speelde. Het origineel is al steengoed. Dat bouwt steeds verder op naar het allergrootste moment: het refrein. Dat wilde ik omdraaien. Knallend beginnen en dan bij het refrein helemaal stilvallen en alleen zang horen.

Maar dat betekende dat de zanger enorm veel power moest geven en ook nog zonder muziek ter ondersteuning. Ik wist niet of Jeroen dat kon, dus kwam hij vooraf bij mij in de studio. Daar zong hij het dertig centimeter van mij af en blies hij me volledig weg. Bizar indrukwekkend was het. Meteen wist ik 100 procent zeker: dit wordt hét moment uit de Passion van dat jaar. En we gaan het lied uitbrengen en het wordt nummer 1. Dat gebeurde ook.”

Mag ik dan bij jou – Claudia de Breij, door Jim de Groot en Jeroen van der Boom (Enschede, 2015)

“Dit vond ik wel een aparte. Het kostte even energie om Jim de Groot en Jeroen van der Boom over te halen om Mag ik dan bij jou te zingen. Beiden vonden ze het helemaal niet geschikt. Het lied vonden ze wel mooi, maar als duet tussen twee mannen? Die vragen ‘mag ik dan bij jou’? Maar ik zei dat ik het heel anders zou spelen, met een rockkantje eraan. Uiteindelijk moesten we het eerst doen voordat ze het voelden. En toen ze het eenmaal hadden gezongen, wisten ze dat het te gek zou worden.”

The Passion | donderdag | NPO 1 | 20.35 uur

Meer over