Na zenuwslopende finale...

Duncan Laurence wint met Arcade het Eurovisie Songfestival 2019

19 mei 2019 01:39 | muziek | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 1
Na 44 jaar is het Eurovisie Songfestival geen losing game meer voor Nederland. Duncan Laurence (25) won in Tel Aviv met Arcade de 64e editie van het liedjesfestijn.

Het was een lange avond in Tel Aviv waar de 26 finalisten voor het oog van ruim 200 miljoen kijkers hun liedje ten gehore brachten. Duncan was als twaalfde aan de beurt en wist met een kleine ad lib aan het einde nog te verrassen.

Madonna

Na de optredens werden de lijnen geopend en begon het lange wachten. De tijd werd gevuld met vermakelijke optredens van oud-winnaars en wereldster Madonna die voor een slordige 1 miljoen was overgevlogen om twee liedjes te zingen. De zestigjarige zangeres gleed flink uit tijdens haar klassieker Like a prayer, maar revancheerde zich dankzij autotune glansrijk in de tweede song van haar album Madame X. Daarna was het tijd voor de punten van de publieksjury die een dag eerder al bepaald waren.

Good evening Europe

41 landen kregen de kans hun punten door te geven en traditiegetrouw pakte iedereen zijn of haar "good evening Europe!" momentje. Sommigen speelden piano, anderen gitaar, Emma Wortelboer deelde namens Nederland de punten uit en een terloopse sneer naar het optreden van Madonna. De bekendmaking van de jurypunten begon goed met 12 punten van Portugal, maar daarna bleef het lange tijd behelpen. Nederland kreeg steeds 5 of 6 punten en zakte langzaam naar het verkeerde eind van de top 10. Even leek het dat Noord-Macedonië met de overwinning aan de haal zou gaan. Maar, er bleek nog van alles te kunnen gebeuren. Dankzij de douze points van Zweden, Litouwen, Letland, Frankrijk, Israël en, vooruit, de tien van Zwitserland, zag de score er na de vakjury als volgt uit.

Televoting

De doorslaggevende punten werden gegeven door de stemmende kijkers. De presentatoren lepelden van laag naar hoog de uitslagen van de televoting op en dat zorgde voor verrassende en ook pijnlijke eindscores. Zo kwam het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk niet verder dan 16 punten en kreeg Duitsland zelfs helemaal geen punten. Nederland deed het beduidend beter en knalde met 261 punten van de kijkers naar de eerste plek. Daarmee waren er nog twee concurrenten over: Zweden en Noord-Macedonië. Die laatste inzending bleek geen dreiging met 58 publiekspunten en ook Zweden kwam wat punten tekort: het land had er 253 nodig om voorbij Duncan te komen, het werden er uiteindelijk 93. 

Arcade

Duncan was stomverbaasd en overmand door blijdschap toen bleek dat hij de vijfde Nederlandse inzending is die het Eurovisie Songfestival op zijn naam wist te schrijven. Hij haastte zich naar het podium waar hij de award ontving uit handen van Netta, de winnares van vorig jaar. Hij sprak kort wat welgemeende, motiverende en bovenal dankbare woorden en wist toen de zaal nog eens mee te krijgen met een encore van zijn Eurovisiehit Arcade

Meer over