Finse inzending Eurovisie Songfestival is zwakzinnig

2 Maart 2015 15:58 | muziek | Door Televizier

Een van de tegenstanders van Trijntje Oosterhuis op het Eurovisie Songfestival in Wenen is een Finse punkband die geheel bestaat uit mannen van middelbare leeftijd met een geestelijke handicap.

De band heet Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) en kwam als winnaar uit de Finse voorrondes uit de bus. Het nummer heet Aina Mun Pitää wat zo veel betekent als Ik Moet Altijd... en gaat over dingen doen die je niet wilt, zoals de afwas. Aina Mun Pitää duurt nog geen 90 seconden. Finland haalt met Pertti Kurikan Nimipäivät op verschillende manieren de Songfestival recordboeken. Het is het kortste nummer dat ooit mee deed en nooit eerder zagen de kijkers van het festival een flink hard punknummer voorbijkomen. 

Tour

Kari Aalto, Toni Välitalon, Sami Helle and Pertti Kurikka van Pertti Kurikan Nimipäivät zijn trouwens geen gimmick. De heren zijn al een tijdje bij elkaar en toerden zelfs al eens in Canada. Ze begonnen de band om aandacht te vragen voor mensen met een geestelijke beperking. Trijntje Oosterhuis doet voor Nederland mee met het nummer Why?

Lordi

Recensenten van het Eurovisie Songfestival zijn niet onverdeeld enthousiast over Pertti Kurikan Nimipäivät. Ze vinden het vooral een hoop herrie, dus waarschijnlijk wordt Pertti Kurikan Nimipäivät geen tweede Lordi, de hardrockband die het festival won in 2006. Maar oordeel vooral zelf.

Meer over