Het Mooiste Liedje

Gerard Ekdom: 'Verrassend dat Duurt Te Lang van Davina Michelle' ook op de lijst staat'

13 Oktober 2019 10:58 | muziek | Door Irma Tomas

© Jesaja Hizkia

In Het mooiste liedje, gepresenteerd door Johnny de Mol, kiest Nederland het beste nummer van eigen bodem. Radio 10-dj Gerard Ekdom, alias ‘Dokter pop’, strooit elke aflevering met muziekweetjes.

Tekst: Tijgerbloed 

Wat is het idee achter dit programma?
“Liedjes komen en gaan, maar welke hebben eeuwigheidswaarde? Daar proberen we achter te komen. Luisteraars van Radio 10 mochten twee maanden lang roepen wat zij het mooiste Nederlandse liedje ooit vinden. Daar kwam een lijst van vijftig nummers uit, die wij in het programma door bekende zangers en zangeressen laten zingen. Tien per aflevering. In de finale kiest het publiek het beste Nederlandse lied aller tijden.”

Is het een verrassende lijst?
“Natuurlijk staan er veel voor de hand liggende nummers op, maar ik was ook wel verrast. Duurt te lang van Davina Michelle komt bijvoorbeeld langs, dat is een vrij recent liedje maar heeft voor mensen blijkbaar nu al eeuwigheidswaarde. Het wordt in elk geval een feest der herkenning, want ik beloof je: je kent alles. Nummers als Radar love van Golden Earring en Venus van Shocking Blue worden ook vaak genoemd, maar op de lijst staan meer Nederlandstalige dan Engelstalige nummers.”

Roept een liedje in je eigen taal misschien meer emoties op?
“Ja, ik denk het wel. De tekst komt toch harder binnen. Toen ik klein was raakte Annabel van Hans de Booij me keihard, ik zag dat liefdesverdriet gewoon voor me. En ook de Drukwerk-smartlap Je loog tegen mij greep me enorm aan. Ik vond het allemaal zo zielig voor die man.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Happy ‘Broer en Zus’ dag!! ❤️#fotouit1995 #broerenzusdag #unibrow #glennmedeiros #bluelagoonagogo

Een bericht gedeeld door gerardekdom (@gerardekdom) op

De zangers blijven zo dicht mogelijk bij het origineel. Waarom?
“Je moet dit zien als een eerbetoon aan mooie liedjes. Het gaat om het liedje en niet om wie het zingt. Maar omdat de nummers niet door de originele artiesten worden vertolkt, levert het sowieso interessante versies op. Hoe klinkt het als zangeres Maan – ik roep maar iets – ’k Heb je lief van Paul de Leeuw zingt, en wat gebeurt er als Marco Borsato een liedje van Frank Boeijen doet?”

Wat is jouw rol?
“Ik strooi met lollige weetjes, vertel hoe hoog een nummer heeft gestaan, laat een stukje van het origineel horen. ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld is bijvoorbeeld oorspronkelijk een Frans nummer dat werd vertaald door zijn toenmalige vriend Friso Wiegersma. Dat weten veel mensen misschien wel, maar wist je dat ’t Is weer voorbij die mooie zomer van Gerard Cox ook een vertaald nummer is? Ik diepte een plaat van Joe Dassin op, met daarop het origineel. Ik wist niet wat ik hoorde. Zo heeft elke plaat een verhaal, je raakt er niet snel over uitgepraat.”

En wat is jouw favoriete nummer van eigen bodem?
“O, moeilijke vraag. Dat ligt er maar net aan wanneer je me dat vraagt. Op dit moment roep ik Gaia van Valensia. Dat is een van de mooiste en overigens ook duurste nummers ooit gemaakt op Nederlandse bodem. Een 'Bohemian rhapsody’-achtige wals. Valensia was toen begin twintig, hij heeft dat nummer zelf geschreven en gecomponeerd. Ongelooflijk knap.”

Het mooiste liedje, zondag • 20.00 uur

Meer over