Interview

Nick, Simon en Kees zijn terug met een documentaireserie over The Beatles: 'De band voelt als een mythe'

18 mei 2023 10:00 | muziek | Door Bram de Graaf

© HEUS
Hun afscheidsconcerten in Ahoy zijn geweest, maar het betekent niet dat Nick & Simon nooit meer samen zullen werken. Samen met Kees Tol maakten ze The Beatles – Magical Mystery Tour.

Het trio maakte eerder series over Simon & Garfunkel en Abba. "Vervolgseries waren nooit onze bedoeling", zegt Nick Schilder. "AVROTROS was eerst sceptisch toen we een tv-programma over onze jeugdhelden Simon & Garfunkel wilden maken. Toch kregen we de kans en het scoorde boven verwachting goed."

Een tweede programma over Abba – ook een succes – was vooral een wens van Kees Tol, bekent Schilder. "Hij is idolaat van ze. Vervolgens dachten we: laten we nog iets maken voor het publiek, over een groep waar iedereen van is gecharmeerd. Er was maar één act die daarvoor in aanmerking kwam: The Beatles."

Zelf ontdekte hij de beroemde band uit Liverpool rond zijn tiende. "Ik leerde toen het door Paul McCartney geschreven liedje Blackbird spelen op de gitaar. Het werkte aanmoedigend om zo'n geweldig nummer te reproduceren. Ik denk dat iedere muzikant dat wel heeft met Beatles-liedjes. Compositorisch zitten ze erg goed in elkaar. The Beatles zijn heel belangrijk geweest voor mijn muzikale ontwikkeling."

Nick, Simon en Kees: The Beatles - Magical Mystery Tour

Voor Nick, Simon en Kees: The Beatles - Magical Mystery Tour toog het drietal naar Liverpool, waar alle Beatles tussen 1940 en 1943 werden geboren. Het ligt net als Volendam aan het water. "We gingen ons een beetje met hen identificeren. Liverpool had met het grote Londen hetzelfde als wij met Amsterdam. En net als Volendam was er een harde competitieve samenleving. Maar we beseften donders goed dat we nog niet de schoenveters van The Beatles mogen strikken."

In de havenstad onderzochten ze waarom de band nog altijd zo populair is. "Het is een optelsom van factoren geweest. Het is alsof er daar een wonder is gebeurd. De op de rockmuziek gebaseerde muziekstijl Merseybeat was er heel populair. Opeens waren daar vier jongens van dezelfde leeftijd die erg waren beïnvloed door de rock-'n-roll van Little Richard en Chuck Berry, maar dat melodieuzer brachten."

The Beatles verbleven in 1960 een periode in Hamburg, waar ze soms zeven uur per dag optraden. "Ze raakten daar enorm op elkaar ingespeeld. Terug in Liverpool waren ze klaar voor het grote werk. De stemmen van Lennon en McCartney pasten geweldig bij elkaar in de samenzang, ze gingen zelf liedjes schrijven en hadden in George Martin een topproducer die zijn tijd ver vooruit was. Dat alles is er de oorzaak van dat we nog altijd naar die muziek luisteren. Ze zijn zo bepalend geweest. Niet alleen voor de muziekgeschiedenis, ze veroorzaakten ook een hele cultuuromslag."

The Beatles, Abba en Simon & Garfunkel

In Liverpool spraken ze onder meer de zus van John Lennon over diens jeugd. "De band voelt als een mythe, maar dan besef je dat het over gewone mensen van vlees en bloed gaat. We bezochten de kerk waar John en Paul elkaar voor het eerst ontmoetten, en waar de popmuziek eigenlijk is ontstaan. Ik voelde me als muzikant heel klein om door hun historie te reizen, het zijn zulke grootheden. En hun liedjes zulke monumenten."

The Beatles en Abba gingen na tien jaar uit elkaar, Simon & Garfunkel hielden het veertien jaar met elkaar vol. Wat dat betreft hebben Nick & Simon het als duo niet slecht gedaan. "Haha, zeventien jaar is inderdaad best lang als je dat naast andere acts legt. Ik kan met een gerust hart zeggen dat we qua lengte niets tekort zijn gekomen."

Schilder richt zich nu op zijn solocarrière. Aan welke muzikale richting we daarbij moeten denken, wil hij niet zeggen. "Vooralsnog permitteer ik me alle vrijheid. Ik zit in een goede vibe en werk met nieuwe mensen. Ik heb al wat dingen in het Nederlands gemaakt die heel anders zijn, ik experimenteer wat met Engels. Ook luister ik veel naar Pink Floyd, die veel deden met geluidseffecten. Welke technieken gebruikten ze? Hoe kan ik zelf zoiets maken? Wat het uiteindelijk wordt, zal de toekomst uitwijzen. Ik vind het belangrijk om na zeventien jaar met Simon nu ook wat rust te nemen. En de tijd om dingen te laten bezinken."

Nick, Simon en Kees: The Beatles - Magical Mystery Tour is vanaf 18 mei 2023 elke donderdag om 21:30 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1

Meer over