Voila

Italiaanse Songfestivalwinnaar Måneskin test negatief op drugs

24 mei 2021 21:38 | muziek | Door Televizier

© EBU / ANDRES PUTTING
Frontman Damiano David van de Italiaanse rockformatie Måneskin heeft geen drugs gebruikt tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. Dat maakte Eurovisie-organisator EBU zondag bekend in een statement.

Er is door de Italiaanse inzending Måneskin geen drugs gebruikt in de Green Room van het Eurovisie Songfestival. Dat is de conclusie van Songfestivalorganisator EBU na het bestuderen van de beelden van de finale én de uitkomst van een drugstest die frontman Damiano David vrijwillig heeft ondergaan. Wat de EBU betreft is de zaak rond het vermeende drugsgebruik nu gesloten.

'Iets gesnoven'

De zaak kwam aan het rollen toen oplettende kijkers van het Eurovisie Songfestival zaterdagavond meenden te zien dat David tijdens de puntentelling iets van de tafel voor hem snoof. Mensen vonden het extra verdacht omdat een ander bandlid hem met een veelbetekenend lachje aanstootte toen hij de camera op hen gericht zag. 

De band, die het ESF die avond won, ontkende direct na afloop, maar de EBU besloot om toch een onderzoek in te stellen. Niet om Italië de winst af te pakken maar om het gedrag, als het zou kloppen, af te keuren. 

Nepnieuws

Mu de uitslag bekend is geeft EBU aan het jammer te vinden dat een 'onnauwkeurig gerucht' heeft geleid tot nepnieuws. Het heeft volgende de organisatie de feestelijke uitkomst van het Songfestival overschaduwd en de band onterecht in een kwaad daglicht gesteld. Ze willen de Måneskin daarom nogmaals feliciteren met hun overwinning en succes wensen in de toekomst. 

Voila

De band zelf heeft via Instagram gereageerd door bij een foto van het berichtje van EBU 'Voila' te schrijven, uiteraard een knipoog naar de Franse inzending die tweede werd. 

Meer over