Interview

Nick Schilder over zijn nieuwe muziekprogramma Onmogelijke Duetten

2 mei 2021 09:50 | muziek | Door Irma Tomas

© William Rutten

Na het maken van een Abba-documentaire volgt een nieuw avontuur voor Nick Schilder. Met Simon presenteert hij Onmogelijke duetten, een muziekprogramma waarbij hij zijn ogen bijna niet kan geloven.

Tekst: Dominique Hofman

Waarom zijn het onmogelijke duetten?
“De artiesten die hieraan meedoen, mogen iedereen kiezen met wie ze willen zingen. Dus ook wereldsterren van wie ze een poster aan de muur hadden hangen of door wie ze geïnspireerd zijn. Hun duet is vervolgens met de laatste technologieën in een videoclip of een bestaand concert gemonteerd, en het eindresultaat zien ze pas bij ons op de bank. Onder anderen Jan Dulles en Dinand Woesthoff doen mee. En Willeke Alberti. Zij ontroert me altijd als ze zingt.”

Waar moeten we aan denken bij de video’s?
“Die zijn zo knap gemaakt, zoiets heb ik nog nooit gezien! Het lijkt echt alsof er interactie tussen de twee artiesten is. Je ziet onze zangers opeens het podium oplopen of zo’n wereldster een knikje geven naar een van onze artiesten, terwijl dat in werkelijkheid richting de drummer was. Bloed, zweet en tranen zitten erin. Zo heeft Niels Geusebroek bijna tien uur voor een groen scherm gestaan.”

Waren ze nerveus om het eindresultaat te zien?
“Er is absoluut gezonde spanning. Iedereen heeft zijn eigen verhaal bij het gekozen liedje. Het heeft iemand bijvoorbeeld door een moeilijke periode heen gesleept of het is vaak tijdens de vakantie in de auto gedraaid. De deelnemers hopen dus dat hun duetten goed uit de verf komen, maar wij als presentatoren zijn ook heel benieuwd. Dat is de kracht van het programma: je wil tot het allerlaatste duet blijven kijken.”

Niemand twijfelde zeker om hieraan mee te doen?
“De meesten waren inderdaad gelijk aan boord. Alleen Trijntje Oosterhuis vroeg zich eerst af of ze dit moest doen, maar zei ook: hoe vaak krijg je nu de kans om zo’n uniek document te maken met iemand die je bewondert? Vervolgens heeft ze de sterren van de hemel gezongen. Ik zou zelf ook ja hebben gezegd.”

Met wie zou jij graag willen zingen?
“Frank Sinatra. Dat is zo’n icoon, met zo’n fantastische stem. En dan geen ‘My way’, maar een vrolijk liedje als ‘Come fly with me’ of ‘New York New York’. John Mayer (Amerikaanse singer-songwriter, red.) zou ik ook heel gaaf vinden, maar met Frank Sinatra is het – omdat hij er niet meer is – nog onmogelijker om een duet mee te zingen. Met Simon zou ik waarschijnlijk voor Simon & Garfunkel gaan. Of The Beatles, daar zijn we ook fan van.”

Wat heeft 2021 nog meer in petto voor jou?
“Qua tv-werk zit het goed, maar ik zou ook graag weer willen optreden. We gaan dit jaar nog een aantal singles uitbrengen van NSG, ons tiende nummer 1-album. We krijgen er veel positieve reacties op, daarom zou het extra mooi zijn als we er hopelijk dit jaar nog mee kunnen toeren.”

Onmogelijke duetten | zondag | SBS 6 | 21.40 uur

Meer over