Op volgorde

Schema Eerste Halve Finale Eurovisie Songfestival 2021

18 mei 2021 16:23 | muziek | Door Irma Tomas

We hebben lang moeten wachten, maar het Eurovisie Songfestival 2021 staat eindelijk op punt van beginnen. Televizier zet alle landen die in de eerste halve finale aantreden vanuit Ahoy in Rotterdam voor je op een rijtje, op volgorde van opkomst.

1. Litouwen:  The Roop - Discoteque

Een combinatie van funk, disco en moderne elektronische muziek met leadzanger leadzanger Vaidotas Valiukevicius in de hoofdrol. De heren hebben opvallende gele outfits aan en studeerden een kek dansje in. Een finaleplek lijkt in de kaarten te staan. 

2. Slovenië: Ana Soklič - Amen

Een ballad met een gospelkoor (dat van een bandje af komt, maar dat mag de pret niet drukken). Een van de schrijvers van Amen is Charlie Mason, de man die verantwoordelijk was voor Songfestival-winnaar Rise like a phoenix van de onvergetelijke Conchita Wurst. Dus dat belooft veel. 

3. Rusland: Manizha - Russkaya Zhenschina

Rusland zingt in het Russisch en waarom ook niet? De titel vertaalt zich als Russische vrouw. Zangeres Manizha heeft een hele grote jurk aan. 4. Zweden: Tusse - Voices

Deze Congolese-Zweedse zanger won in 2019 het Zweedse Idols en stoomt nu lekker door naar het Eurovisie Songfestival. Normaal gesproken hoort Zweden bijna altijd tot de favorieten, maar dit jaar niet. 

5. Australië: Montaigne - Technicolour

De Australische delegatie mag vanwege corona het land niet uit en dus doet de, met een pittig kort kapsel getooide Montaigne, het via een optreden dat eerder werd opgenomen. 

6. Noord Macedonië: Vasil - Here I Stand

Vasil vertelt in zijn liedje hoe je sterker wordt van tegenslagen. Hij is een van de beste zangers van het festival maar dat is waarschijnlijk niet genoeg voor een hoge klassering. 

7. Ierland: Lesley Roy - Maps

Ierland komt met een viool en een beat en een goede zangeres (die het tijdens de repetities wat liet afweten). Mocht Lesley haar zenuwen en stem onder controle weten te krijgen, dan zou het best eens iets kunnen worden. 

8: Cyprus: Elena Tsagrinou - El Diablo

Een lekker upbeat liedje dat nogal 'geleend' is van Lady Gaga en ook wat dertien in een dozijn is. En dat was er ook nog ophef over het onderwerp van het nummer van Elena. De duivel! De zangeres werd beschuldigd van duivels-verering. Maar daar geloven wij niks van. 

9: Noorwegen: TIX - Fallen Angel

TIX is de grootste popster van heel Noorwegen en hij zingt een mooie ballad over pesten. Dat doet hij met grote vleugels aan en met demonen. Het is in ieder geval opvallend. 

10: Kroatië: Albina - Tick Tock

Albna heeft haar tot op haar kont en zingt een aanstekelijk up-tempo popliedje.

11. België: Hooverphonic - The Wrong Place

Geike Arnaert is dit jaar de zangeres van Hooverphonic en onze Belgische vrienden hebben er een een sfeervol en mooi liedje van gemaakt. Regisseur van de act is Hans Pannecoucke, die ook al jaren de Nederlandse inzendingen mooi maakt. 

12: Israël: Eden Alene - Set Me Free

Thuis woedt een oorlog maar Eden Alene gaat toch haar best doen op het festival. Eden Alene won X Factor in 2018 en als ze bij dit nummer alle hoge noten haalt, dan kan het nog wel eens wat worden. 

13: Roemenië: Roxen - Amnesia

Roxen zingt over van jezelf houden en mentale strubbelingen. Jawel, drama op het festival. Roxen heeft niet veel werk gemaakt van haar outfit, ze trok de eerste de beste wollen trui uit haar kast. 

14: Azerbeidzjan: Samira Efendi - Mata Hari

Samira wilde heel graag eens op het Eurovisie Songfestival shinen, die is al haar vijfde poging om Azerbeidzjan te vertegenwoordigen. Of ze het erom gedaan hebben, weten we niet maar deze inzending heeft natuurlijk een Nederlands tintje: hij gaat over de beruchte Nederlandse spionne. 

15: Oekraïne: Go_A - Shum

Slavische volksmuziek gemengd met een clubbeat eronder. Dit zou best eens aardig kunnen scoren. 

16: Malta: Destiny Chukunyere - Je Me Casse

Dit nummer van Malta stond lange tijd helemaal bovenaan bij de bookmakers, maar na de eerste reptities werd ze voorbij gestreefd door Frankrijk en Italië. Destiny is fan van Aretha Franklin and Beyoncé en dat hoor je terug in dit R'n'B-nummer.

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival is op 18 mei te zien op NPO 1d

Meer over