Met o.a. Dustin the Turkey

De 10 meest idiote optredens op het Eurovisie Songfestival

17 mei 2021 16:31 | muziek | Door Irma Tomas

© Eurovision
In de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival betraden nogal wat vreemde vogels het podium. Hele vreemde vogels. Dit is een top 10 van de gekste optredens op het liedjesfestijn.

Ierland (2007)

Dustin the Turkey - Irelande Douze Pointe

Ierland is het land dat het Eurovisie Songfestival het vaakst (7 x) wist te winnen. In 2008 zetten de Ieren alles op alles om niet nog een keer op de eerste plek te eindigen. Dustin the Turkey was een nasaal 'zingende' pop achter een draaitafel. En Dustin werd vergezeld door een zangeres en dansers die waren verkleed als kalkoenen. Een totaal idioot tafereel. Het leverde Ierland toch nog een vijftiende plek op.  

Montenegro (2013)

Who See - Igranka

Er wordt niet vaak gerapt op het Eurovisie-podium. Dat was in 2013 wel het geval maar we betwijfelen of rapfans uit hun stoel sprongen van enthousiasme bij dit optreden. Het duo Who See trad om onduidelijke reden op in een astronautenpak. Daarna komt zangeres Nina uit de grond in een space-pak waarop de mannen van Who See gek genoeg zwembewegingen gaan maken. Montenegro werd twaalfde. 

Finland (2015)

Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina Mun Pitää

Deze Finse punkband schopte flink wat leven in de brouwerij met hun Aina Mun Pitää, het hardste en kortste liedje in de geschiedenis van het festival. De band bestond uit leden met het syndroom van Down. De Finse Josti-band dus, maar dan een stuk ruiger. De inzending eindigde jammerlijk op de laatste plek in de halve finale.

Verenigd Koninkrijk (2007)

Scooch - Flying the Flag

Dat de Britten het Eurovisie Songfestival niet helemaal serieus namen in 2007 is duidelijk te merken aan dit nummer van de band Scooch dat een ode is aan vliegen. We kunnen het alleen maar omschrijven als een soort Venga Boys op steroïden. Ter illustratie is hier een stukje van de tekst:
'Flying high in Amsterdam
Why don't you catch us if you can
Now we're cruising in the sky
And we're singing it for you'
Wel mooi om te zien dat er destijds nog niet iets als vliegschaamte bestond. De inzending werd 22ste van de 24 deelnemers. 

Finland (2006)

Lordi – Hard Rock Hallelujah

Nog steeds vragen mensen zich met enige regelmaat af hoe het toch in hemelsnaam kan dat Lordi in 2006 het Eurovisie Songfestival wist te winnen. Niemand die hier een goed antwoord op heeft. De leden van metalband Lordi gingen gekleed in demonenpakken en de tekst is nogal Christelijk met teksten als: 'The true believers, thou shall be saved, brothers and sisters keep strong in the faith'. Juistem. Hard Rock Hallelujah was het enige rocknummer dat ooit het Songfestival won. Dat is dan wel weer leuk.

Litouwen (2006)

LT United - We Are the Winners

2006 was een vruchtbaar jaar als het gaat om opvallende optredens met onder meer LT United, een soort boyband van mannen die zo uit een kantoor lijken te zijn geplukt. Het hoogtepunt komt wanneer een kaal, ouder heerschap naar voren komt en wat zeer opvallende danspassen uit zijn mouw schudt. Het optreden is al met al zeer vermakelijk, maar ondanks dat de hele tekst zo'n beetje bestaat uit 'We are the winners of Eurovision' lukt dat toch net niet. Litouwen werd zesde. 

West-Duitsland (1979)

Dschinghis Khan - Dschinghis Khan

Voor wie denkt dat de gekkigheid op het Eurovisie Songfestival pas in de jaren 0 begon hebben we hier de inzending van toen nog West-Duitsland uit 1979 over de Mongoolse veroveraar Dzjengis Kahn. Het nummer lijkt sprekend op het Boney M-liedje Rasputin en wordt gezongen door vijf opvallend geklede types waarvan de hoofdzanger gekleed is als een soort Dzjengis Kahn. De hamvraag is natuurlijk waarom Duitsland een ode brengt aan Dzjengis Kahn. Daar zijn we nog steeds niet achter, maar grappig is het wel. Bovendien werd Duitsland vierde. 

Rusland (2012)

Buranovskiye Babushki - Party For Everybody

In 2012 duwde Rusland een stel hoogbejaarde, vals zingende dames het podium op. De Russische vrouwen bezongen hoe ze brood bakten terwijl ze wachtten op hun kinderen die thuiskwamen. Het Europese publiek vond het een schattig optreden en Rusland werd verdraaid nog tweede ook. Gelukkig deed Loreen met Euphoria dat jaar mee voor Zweden.

Oekraïne (2007)

Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai

In de jaren dat het Eurovisie Songfestival alleen maar om de act draaide en niet om het liedje, vertegenwoordigde dragqueen Verka Serduchka Oekraïne in een zilverkleurig pak, ontworpen door Dolce & Gabbana die duidelijk niet hun dag hadden. Op zijn rug droeg Serduchka het nummer 69, een ode aan het gelijknamige seksstandje. Dancing Lasha Tumbai eindigde op een zeer respectabele tweede plek. Nederland werd in 2007 vertegenwoordigd door Edsilia Rombley die niet eens de finale haalde. 

Montenegro 2017

Slavko Kalezic - Space

Zingen kon Slavko totaal niet, maar de zanger had wel een enorme vlecht die hij ronddraaide als een soort helikopter en een doorzichtig topje. En soms is dat genoeg voor een memorabel optreden. Hoge ogen scoorden Slavko en zijn vlecht niet, hij bleef steken in de halve finale. 

Meer over