Songfestival

Dit is de Top 5 van het Eurovisie Songfestival volgens de bookmakers

17 mei 2021 12:38 | muziek | Door Irma Tomas

© EBU / ANDRES PUTTING
De bookmakers hebben het zelden bij het verkeerde eind, dus de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2021 zit ongetwijfeld tussen de volgende vijf acts.

De bookmakers zelf beslissen natuurlijk niet wie er bovenaan het lijstje staan, dat zijn de mensen die geld inzetten op hun favoriet. En dat bleek de afgelopen jaren een zeer betrouwbare graadmeter. Nederland bungelt helaas in de onderste regionen, maar de volgende 5 landen kunnen alvast voorzichtig een kratje champagne inslaan.

5. Cyprus: Elena Tsagrinou - El Diablo

Elena kreeg in de aanloop naar het festival te maken met nogal wat weerstand omdat ze de duivel zou aanbidden met dit vrolijke, onschuldige popnummer. Orthodoxe christenen gingen in de Cypriotische hoofdstad Nicosia zelfs de straat op als protest. Maar omdat algemeen bekend is dat streng-religieuze mensen over het algemeen niet overlopen van relativeringsvermogen en gevoel voor humor trok Elena zich daar niks van aan. En kijk: ze staat maar mooi op de 5de plek bij de bookies. Let ook op de gewaagde jurk van de Cypriotische. 

4. IJsland: Daði & Gagnamagnið – 10 Years

Deze IJslandse band levert knap werk af. Think about things, het nummer waarmee Daði & Gagnamagnið vorig jaar mee zou doen, was een van de grote favorieten. Helaas moest dat lied de prullenbak in. Maar dit jaar leveren de IJslanders wederom een enorme kanshebber af met het aanstekelijke 10 Years. De IJslandse publieke omroep hoefde niet veel geld uit te trekken voor de outfits want de band draagt dezelfde kleren als vorig jaar het plan was.

3. Malta: Destiny - Je Me Casse

Een tijdlang was Destiny de nummer 1 bij de bookmakers, inmiddels is de zangeres voorbij gestreefd door twee andere landen. Dat wil helemaal niet zeggen dat het uptempo Je me casse kansloos is voor de overwinning. Destiny heeft namelijk een dijk van een stem. Nog een belangrijke mededeling over de kledij: Destiny was van plan met een kort roze jurkje op het podium te verschijnen, maar dat ruilde ze tijdens de tweede repetitie in voor een net zo kort zilveren exemplaar. 

2. Frankrijk: Barbara Pravi - Voilà

Al sinds Barbara Pravi haar nummer voor de eerste keer liet horen, hoort ze bij de grote favorieten voor de overwinning. De laatste keer dat Frankrijk het festival wist te winnen, was in 1977 dus het is de hoogste tijd dat de 'douze points' straks binnen stromen voor Barbara. Ze gaat het proberen met een sobere, kale act. Maar dat kan prima omdat het liedje, een klassiek Frans chanson, prachtig is. 

1. Italië: Måneskin - Zitti e buoni

Wij hadden nog nooit van Måneskin gehoord, maar in thuisland Italië zijn de rockers al heel lang heel beroemd met meer dan 1 miljoen verkochte albums en singles. De heren en dame van Måneskin zijn niet vies van een beetje boel make-up en brengen daarmee de glamrock weer helemaal terug. Italië won het Eurovisie Songfestival voor het laatst in 1990 en waren zelden dichterbij een nieuwe overwinning dan dit jaar. 

Meer over