Vooruitblikken

Trijntje Oosterhuis treedt op tijdens het 5-mei concert 2023: 'Eer dat ik ben gevraagd'

5 mei 2023 10:00 | muziek | Door Wouter Luijken

© Trijntje Oosterhuis

Trijntje Oosterhuis treedt tijdens het 5 mei-concert op de Amstel op voor het koninklijk paar. Stilstaan bij de vrijheid is voor haar belangrijk: “De oorlogsverhalen worden steeds meer antiek.”

Wat dacht je toen je voor het ‘5 mei-concert’ werd gevraagd?

“Ik vind het een eer, wilde er altijd al een keer staan. Ik kijk altijd vol bewondering naar het concert. Jarenlang heb ik voor de deur gewoond, vanuit mijn huiskamer keek ik uit op het concert op de Magere Brug. We zwaaiden ook altijd naar koningin Máxima. Wel geinig dat ze me pas vroegen nu ik er niet meer woon.”

Hoe gaat het optreden eruitzien?

“Ik heb al een idee hoe ik het ga doen, maar dat mag ik nog niet vertellen. Ik ben tevreden met de keuze van liedjes en heb er een goed gevoel bij. Ze zijn samen met de muziekredactie gekozen. Zij kwamen met een idee waar ik heel enthousiast over was. Het is natuurlijk anders dan een normaal optreden: het is korter en de nummers zijn speciaal voor deze dag gekozen. Ik zal alles geven wat ik heb en ben zeker gemotiveerd.”

Welke boodschap wil jij de mensen meegeven?

“Je ziet nu dat er altijd een oorlogsdreiging is, kijk maar naar Oekraïne. Dat moeten we ons blijven realiseren. We kunnen zelf trouwens bijdragen aan een vredelievende en harmonieuze samenleving. Die verantwoordelijkheid hebben we allemaal en ik zal iedereen om mij heen daarvan bewust blijven maken. Dat is nodig. De oorlog die we herdenken op 4 mei is lang geleden. Mijn broer en ik zijn als kinderen altijd wel geconfronteerd met de verhalen die mijn vader (de op 9 april jongstleden overleden theoloog en dichter Huub Oosterhuis (1933-2023), red.) vertelde over de Holocaust en over de razzia’s die hij in zijn straat zag gebeuren. Ik kreeg die verhalen via hem nog mee, maar ze worden steeds meer antiek.”

Wat betekent vrijheid voor jou?

“Dat is altijd een gekke vraag om te beantwoorden, want zelf heb ik nooit ondervonden hoe het is om niet vrij te kunnen leven. Wij zijn in Nederland verwend met ons luxeleven. Voor Unicef en War Child ben ik weliswaar op veldreizen geweest en heb ik gezien hoe anders het kan gaan, maar toch kan ik het me slecht voorstellen.”

Is dat voor jou persoonlijk veranderd door de oorlog, die nu weer terug is in Europa?

“Ik heb een meisje leren kennen dat uit Oekraïne gevlucht is. Ze probeert nu om haar muzikale leven in Nederland op te bouwen en ik heb haar meegenomen op mijn tournee. Dichtbij zo iemand zijn en haar verhalen horen geeft een heel ander besef van vrijheid. Dan komt het dichterbij.”

Wat zijn verder jouw persoonlijke plannen na dit concert?

“Ik heb een voorstelling lopen met de kinderen van Henny Vrienten, ik zit nu midden in de tournee daarvan. Het slotstuk daarvan is ons optreden in Koninklijk Theater Carré op 21 en 22 september.”

Het 5-mei concert is op vrijdag 5 mei om 20:30 uur te zien op NPO1.

Meer over