Vlaamse Songfestival-inzending Axel Hirsoux heeft een Waals trauma

Axel Hirsoux is gekozen als Vlaamse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Dat is opvallend omdat Axel uit Wallonië komt. Maar daar werd hij nooit geaccepteerd omdat hij dik is.

Belgische Axel staat bekend als de Vlaamse Pavarotti omdat het een uit de kluiten gewassen vent is. En daar moesten ze volgens hem helemaal niets van hebben in Wallonië. „Ik wéét dat ik mijn uiterlijk niet mee heb, dat hebben ze mij vroeger vaak genoeg laten merken”, zegt de 31-jarige Waal op de Belgische site Dag Allemaal. „Ik dacht dat krenkende kritiek er bij hoorde als je een dikke zanger bent".

Ultieme revanche

Maar sindsdien ontdekte de zanger dat in Vlaanderen een heel andere wind waait. Daar voelt hij zich welkom. „In Vlaanderen word ik tenminste beoordeeld op mijn stem, hier word ik écht geaccepteerd". "Dit is mijn ultieme revanche", vind Axel zelf. „In Vlaanderen voel ik me gewaardeerd om wie ik echt ben. Hier doet het er niet toe of ik dik ben, zolang ik maar goed zing. In Wallonië is mijn overgewicht altijd een struikelblok geweest.”

Zangwedstrijden

En dus werd Axel -die toch echt prima kan zingen- meerdere malen afgewezen. "Ik nam daar meermaals deel aan zangwedstrijden, en nooit voelde ik me gesteund. Nooit iemand die eens tegen me zei: ’Axel, jij komt er wel’. Wat ze me wel graag onder de neus wreven, was: ’Je ziet er niet uit, doe daar iets aan’. Ook in Frankrijk is dat zo".

The Voice of Wallonië

Axel deed ook mee aan de Waalse versie van The Voice. „Daar werd mijn uiterlijk ook bekritiseerd, maar dan op een subtiele manier. Dan kreeg ik van de jury te horen: ’Je zingt heel mooi, maar je mist iets...’. Waarmee ze dus een knap uiterlijk bedoelden. Nee, het was emotioneel allemaal niet makkelijk.”

Beluister de zangkwaliteiten en het uiterlijk van Axel zelf

Meer over:

Reageren