Beëdiging kabinet live op tv

De beëdiging van het kabinet Rutte II door koningin Beatrix is vanaf 11.35 live te zien op Ned. 1. Het is voor het eerst in de Nederlandse historie dat een beëdiging op tv wordt uitgezonden. 

Na alle ophef met de inkomensafhankelijke zorgpremie hebben misschien niet veel mensen zin in een live uitzending met het nieuwe kabinet, maar toch is dit een uniek tv-moment. Tot nu toe was de beëdiging van nieuwe kabinetten altijd besloten. Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde dat daar verandering in kwam en zo geschiedde. 

Eed of belofte 

De beëdiging begint om 11.45 uur met de dertien nieuwe ministers, daarna volgen de zeven staatssecretarissen. De directeur van het kabinet van koningin Beatrix leest de eed of de belofte voor, waarna de bewindslieden moeten beloven dat ze hun ambt getrouw zullen vervullen en de grondwet respecteren.

Ontslag

Daarna zal formateur Rutte zijn eindverslag aan de koningin aanbieden. De ministers en staatssecretatrissen die niet doorgaan krijgen eervol ontslag.

Bordesscène

Na de beëdiging volgt de traditionele bordesscène op de trappen van Paleis Huis ten Bosch waarbij het nieuwe kabinet voor het eerst op de foto gaat. 

De ceremonie begint om 11.35 uur op Ned. 1

 

Reageren