Bevrijdingsdag 2012

5 mei 2012 12:38 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Precies 67 jaar geleden werd Nederland bevrijd van de Duitse bezetters. En hoe kunnen we dat beter vieren dan met Nick & Simon, Alain Clark en Go Back to the Zoo?

Op 5 mei 1945 kwam er voor heel Nederland een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Zij die de capitulatie van de Duitsers op die dag bewust meemaakten, zijn vandaag de dag waarschijnlijk niet meer in staat om een goed feestje te bouwen. Toch vieren we de bevrijding nog elk jaar - al is het maar om stil te staan bij het feit dat vrede niet zo vanzelfsprekend is.

Guus Meeuwis
Bij de Nationale Viering van de Bevrijding in Noord-Brabant houdt de Duitse bondspresident Joachim Gauck de 5-mei-lezing. Demissionair premier Mark Rutte ontsteekt in Breda het bevrijdingsvuur, in gezelschap van ‘Vriend van de vrijheid’ Guus Meeuwis. De NOS is overal bij.

5-mei-concert
De feestelijkheden op Ned. 1 worden afgesloten met het 5-mei-concert aan de Amstel in Amsterdam. Het Noord Nederlands Orkest (NNO), dat dit jaar haar 150-jarig jubileum viert, staat tijdens het optreden onder leiding van de Zwitserse dirigent Michel Tabachnik. Ook de talentvolle soulzangeres Sabrina Starke, mezzosopraan Karin Strobos en – daar is-ie weer – Guus Meeuwis maken hun opwachting. Ze treden op en maken een praatje met presentator Joost Karhof.

Nick & Simon & Alain
De bevrijdingsvreugde barst op Ned. 3 om 22.00 uur los. Voor de reportage Bevrijdingsartiest zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid – Nick & Simon, Alain Clark en Go Back To The Zoo – gevolgd terwijl ze op veertien plekken in het land optreden. Zij vliegen vandaag per helikopter van festival naar festival. Winfried Baijens doet verder live verslag van het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle, waar naast ambassadeur Alain Clark ook Krystl, Waylon, Normaal en VanVelzen optreden.

Bevrijdingsdag 2012 actueel 20.30 l Ned. 1
Artiesten voor de vrijheid muziek 22.00 l Ned. 3

 

Meer over