Bonje met de buren

John Williams en Natasja Froger zijn al een paar weken druk met hun missie om alle ruziënde buren van Nederland met elkaar te verzoenen in Bonje met de buren. John vertelt.

Hoe gaat het tot nu toe?
"Goed, al is het zwaar. Je stapt in levens van mensen waar de boel op klappen staat. En dat zorgt voor zó veel emoties. Dat is tot nu toe vooral leuk gebleken. Want wij zijn er om te helpen. Als wij weggaan, is de boel weer rustig. Dat is tenminste het streven."

Lukt het een beetje?
"Het gaat de ene keer beter dan de andere. Ik vergelijk de ruzies met matroesjka's, die Russische poppetjes die in elkaar passen. Telkens wanneer we een verhaal horen, blijkt er veel meer achter te zitten. Het is nooit zo simpel als de buren in eerste instantie vertellen."

Komen jullie heftige zaken tegen?
"Een heg die 20 centimeter te veel naar rechts staat, kan er al voor zorgen dat mensen elkaar naar het leven staan. En je kunt gek worden van elke dag een bonkend geluid boven je hoofd."

Heb je nog inspiratie opgedaan door naar de Rijdende rechter te kijken?
"Die programma's lijken natuurlijk wel op elkaar, maar daar waar de
rechter stopt, beginnen wij. Hij spreekt een oordeel uit, maar dan is de ruzie nog lang niet opgelost. Wij hebben een extreem hoog doel: de zaak moet echt uit de wereld zijn. Eerder gaan we niet weg."

Heb je zelf wel eens bonje met je buren gehad?
"Ik heb wel eens een akkefietje gehad over honden die in een kooi op het balkon zaten. Ze blaften de hele nacht. Ik kon niet slapen, maar het was ook heel zielig voor die honden. Toen heb ik er wat van gezegd en is de boel op een redelijk normale manier opgelost."

Reageren