Bloemetje gesneuveld

Caroline Tensen: 'Vergeet het oude Het spijt me'

4 september 2019 09:00 | overig-tv-nieuws | Door Carlijn Schepers

© RTL
Caroline Tensen is terug met Het spijt me, de goedmaakshow die ze presenteerde van 1993 tot 1999. Wel is het concept compleet veranderd. Ze gaat zelf langs de deuren, zónder het karakteristieke bloemetje. Televizier stelt de presentatrice 6 vragen over haar nieuwe, 'oude' programma.

Kennen kijkers van toen Het spijt me nog wel terug?

“Eigenlijk moet je het oude programma vergeten. Het is helemaal veranderd. Mensen komen sorry zeggen na een ruzie, maar ook als ze iets willen opbiechten of hun excuses nogmaals willen onderstrepen. Ik wacht de kandidaten niet meer op in de studio, maar ga zelf langs de deuren. Zonder het bloemetje van toen. Partij A schrijft ons en ik vraag of partij B de ander wil ontmoeten in onze mobiele studio.”

Hoe vind je deze nieuwe rol?

“Best moeilijk! Grappig genoeg weten mensen meteen dat ik voor Het spijt me kom als ze opendoen. Dat hoort blijkbaar nog steeds bij mij. Vervolgens kan het alle kanten opgaan. Mijn doel is de persoon te overtuigen om de ander te ontmoeten. Daarvoor moet ik soms wel een uur praten, zonder camera’s. Ik heb natuurlijk geen psychologie gestudeerd, dus ik doe dat vanuit mijn hart. Mijn taak is niet bemiddelen, maar de mensen weer bij elkaar brengen. Ik vind het waanzinnig mooi als dat lukt.”

Wat voor verhalen komen er langs?

“Van iemand die zich verschrikkelijk heeft gedragen als puber tot een moeder die haar eigen relaties belangrijker vond dan haar kinderen. Vaak zijn wij hun laatste strohalm. En helaas lukt het ook ons niet altijd om het op te lossen. Soms wil iemand niet naar de ander toe en soms komt iemand alleen om te zeggen: ‘Ik wil je nooit meer zien.’ Dat is heel heftig. Maar regelmatig vallen beide partijen elkaar wél in de armen of is het een begin van een goed gesprek.”

Wat is de magie van het programma?

“We weten niet of het weer aanslaat, maar ik weet wel dat het ontzettend herkenbaar is. In alle lagen van de bevolking komen dit soort situaties voor. En het is heel puur en mooi gemaakt. Ik wilde absoluut niet dat het plat zou worden.”

Zeg jij zelf gemakkelijk sorry?

“Ik heb geleerd ook te kijken naar mijn rol in een ruzie. Als ik ergens geen spijt van heb zeg ik het niet, maar anders zeker wel. Door dit programma zie ik hoe snel ellende kan ontstaan, terwijl het vaak niks voorstelt. Ik ben ook gescheiden en mijn kinderen en ik zijn ook weleens boos op elkaar, maar ik vind het belangrijk om altijd te blijven communiceren.”

Hoe bevalt je overstap naar RTL?

“Super, ik ben er ontzettend blij mee. Ik heb net de eerste week RTL Boulevard achter de rug en dat was zo leuk. Ik was toe aan zo’n nieuwe uitdaging. Bovendien hou ik van keten en die kans kreeg ik niet bij de publieke omroep. Dat is geen snauw naar hen hoor. Ik heb er een fijne tijd gehad. Maar bij RTL kan ik straks bijvoorbeeld ook weer Wie ben ik presenteren. Dat is het grootste cadeau ooit.”

Het spijt me, vanaf woensdag 4 september om 20.30 uur op RTL 4

Meer over