Courtney Cox over Cougar town

In de nieuwe comedyserie Cougar town speelt Friends-ster Courteney Cox (45) een succesvolle, vrijgezelle veertiger die achter de mannen aangaat. Veel jongere mannen. (door Irma Thomas)

De hype
Madonna doet het, Demi Moore doet het en Joan Collins doet het al minstens drie decennia. Het is in Nederland nog niet zo'n hype als in de VS, maar we hebben genoeg bekende dames met een veel jongere vriend. Froukje de Both, Candy Dulfer en Patricia Paay hebben de voordelen al ontdekt, net als Linda de Mol, Tatum Dagelet en Bonnie St. Claire. Die trend vormt de basis van Cougar town.

Een nieuwe comedyserie met Courteney Cox als pas gescheiden vrouw die sinds lange tijd weer aan het daten slaat. Met veel jongere mannen. Ze is een 'cougar'. Dat is Engels voor 'poema', maar het is ook de naam voor een succesvolle, goeduitziende vrouw van 35 tot 65 op jacht naar veel jongere mannen.

In de VS is de term al zo ingeburgerd, dat er hele datingsitesaan gewijd zijn: dateacougar.com, cougardating.com, gocougar.com, cougared.com... De jonge mannen op wie gejaagd wordt, heten toepasselijk 'cubs', oftewel welpjes.

De cougar
Courteney Cox speelt makelaar Jules Cobb. Ze woont in een typische buitenwijk in Florida. Jules trouwde jong, kreeg al vroeg een zoon en heeft nooit gefeest of gedate.

Nu is ze een alleenstaande moeder van 40 en maakt ze zich zorgen over haar 'bingo wings', de flappen onder haar bovenarmen, en haar niet bestaande seksleven. Alle mannen die ze kent zijn blut, homoseksueel of zitten achter jonge meiden aan. Maar Jules vindt zichzelf te jong om de liefde nu al op te geven en is vastbesloten de jaren die ze heeft gemist, dunnetjes over te doen. Ze zet haar zinnen op jonge mannen.

De serie
Wees gewaarschuwd: de grappen in Cougar town zijn een beetje plat en gaan negen van de tien keer over seks. Dat is de schuld van bedenker Bill Lawrence die ook verantwoordelijk was voor de serie Scrubs. Hij wilde per se Courteney in de hoofdrol, omdat zij 'een comédienne is die alles aandurft'.

Courtney Cox en Lisa Kudrow Courtney Cox en Lisa Kudrow.

En dat blijkt. Courteney gaat er helemaal voor en speelt haar beste rol sinds Friends. De serie heeft zich in de Verenigde Staten inmiddels ontwikkeld van een comedy over seks tot een nieuwe Friends (Lisa 'Phoebe' Kudrow komt later zelfs nog langs voor een gastrol). Aan het tweede seizoen wordt gewerkt.

De rest
Courteney Cox hoeft het zeker niet alleen te doen in Cougar town. Ze wordt bijgestaan door een enorme cast van buren, een ex-man, een concurrerende makelaar en een slimme zoon.

Dit zijn de leukste: Travis Cobb (Dan Byrd) is Jules' 17-jarige zoon. Hij wordt op school gepest met de date-praktijken van zijn moeder en schaamt zich een ongeluk. Dat zijn pa een nieuwe baan krijgt als maaier van het gras bij zijn school, maakt de situatie van de arme Travis er niet beter op.

Laurie Keller (Busy Philipps) is de assistent van Jules en een tikje ordinair. Ze moedigt Jules aan zich in het uitgaansleven en in de armen van nieuwe mannen te storten.

Bobby Cobb (Brian van Holt) is Jules' ex-man. Bobby is werkloos en een nietsnut. Jules ligt vaak met hem in de clinch, vooral als het om de opvoeding van Travis gaat.

Ellie Torres (Christa Miller) is de buurvrouw en beste vriendin van Jules. Zij vindt de nieuwe levensstijl van Jules helemaal niets en is bang dat dit wel eens hun vriendschap zou kunnen kosten.

De ster
In het echt heeft Courtney Cox een zeven jaar jongere echtgenoot: David Arquette. Daarmee valt ze - met een beetje fantasie - ook onder de cougars. "Ik hou inderdaad van jongere mannen. Vroeger werd ik juist verliefd op oudere mannen, zelfs een relatie gehad met een 16 jaar oudere man. Nu ik klaar ben met leren, vind ik jongere mensen aantrekkelijker."

David Arquette en Courtney Cox Courtney Cox en David Arquette.

Ze speelt een 40-jarige, maar is inmiddels vijf jaar ouder. Dat voelt ze. "Bij nader inzien stelde 40 niets voor. Nee, dan 45. Dat was pas een pijnlijke verjaardag. Ik wil helemaal niet ouder worden!" Maar Courteney spaart zichzelf niet. In de openingsscène van Cougar town bestudeert ze haar lichaam in de spiegel, compleet met slappe buik en armen.

"Dat was best pijnlijk, maar ik vond dat ik het zelf moest doen, zonder stand-in." Al met al vindt ze Jules Cobb zelfs het leukste personage dat ze ooit heeft gespeeld. Ja, leuker dan Monica Geller uit Friends. En ja, ook leuker dan Gale Weathers, de vasthoudende reporter uit de Scream-trilogie. "Zeker weten. Deze serie ligt me na aan het hart, hij laat precies zien wat ik denk."

Beroemde cougars
Ivana Trump (61) - John-David Dery (24): verschil 37 jaar (zie foto)
Joan Collins (76) - Percy Gibson (44): verschil 32 jaar
Madonna (51) - Jesus Luz (23): verschil 28 jaar
Demi Moore (46) - Ashton Kutcher (32): verschil 14 jaar
Mariah Carey (39) - Nick Cannon (29): verschil 10 jaar

Ivana Trump en John-David Dery Ivana Trump en John-David Dery.

Reageren