Vanwege matige kijkcijfers leek het even gedaan met de nieuwsshow CQC. Reporters Beau van Erven Dorens, Pieter Jouke en Daan Nieber laten zich echter niet zomaar uit het veld slaan. Strak in zwart pak zijn ze terug. Televizier vraagt Beau (39) om een update.

Had je verwacht dat er een nieuw seizoen zou komen?
"Ja. Ik had het wel heel zonde gevonden als ze dit zouden afbreken. En vergis je niet, het is natuurlijk ook gewoon een puur commerciële beslissing. De tijd van de charitas op de Nederlandse televisie is allang voorbij. Ze nemen die beslissing niet om iemand te pleasen, maar omdat ze echt geloven dat er meer in zit.

En volgens mij hebben wij ook echt bewezen dat een aantal elementen in het programma erg vernieuwend is."

Zoals?
"De filmpjes. De hele manier waarop die filmpjes worden ingestart, plus de manier waarop ze grafisch worden ondersteund. Dat is echt heel vernieuwend."

Zitten er nieuwe elementen in het programma?
"Een heleboel, maar ik ga nog niet te veel verklappen. Een heel populair item van vorig jaar was dat we 50 euro op de grond lieten vallen en keken wat ermee gebeurde. Zoiets gaan we wel degelijk weer doen. We hebben ook ontzettend vaak de pers gehaald met allemaal acties: dat kun je dit jaar weer van ons verwachten."

Hoe ging je om met alle kritiek?
"Ik vond het echt behoorlijk vervelend, omdat het zo in de weg zit van wat je eigenlijk wilt doen. Je wilt gewoon een programma maken dat elke keer beter wordt. Maar dan gaan mensen de kijkcijfers erbij halen en daar een conclusie aan verbinden, terwijl ze het programma nog nooit hebben gezien. De hele business hangt aan die rotkastjes.

Op Veronica hebben we gewoon 'zendergemiddeld' gescoord zoals dat heet; dat is al behoorlijk knap. Je krijgt heel weinig respijt hier in Nederland. Dat is jammer, want dat beïnvloedt zo je proces. Mensen raken erdoor bedrukt.
(...)
Ze willen zo graag van je af, ze willen je zo graag zien lijden. En ik zeg dit met een glimlach op mijn gezicht, want ik ken dat wereldje wel. Het is gewoon genieten geblazen om je een dolkstoot te geven.

Sinds vorig jaar rond deze tijd ben ik daar echt anders in gaan staan. Vroeger schreef en zei ik de meest verschrikkelijke dingen over mensen. Ik zal best nog eens een keer een uitglijer maken, maar ik probeer er nu gewoon het beste van te maken, erboven te staan."

Het volledige interview met Beau is te vinden in Televizier nr. 8 (2010).

Reageren