De bedreiging van 'de omroep'

3 november 2009 16:51 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Televizier.nl schreef het eerder deze week al: Hilversum reorganiseert. En niet zonder reden. Woensdag is een doorslaggevende dag voor de omroepen. Dan maakt minister Plasterk bekend welke nieuwe omroepen het Nederlandse publieke bestel kunnen betreden, en welke er eventueel afvallen.

Maar dat is niet de enige bedreiging voor de omroepen. We zetten de mogelijke ontwikkelingen nog even op een rijtje:

Powned en Wakker Nederland
De omroepen, opgezet door respectievelijk de makers van weblog Geenstijl.nl en de makers van De Telegraaf, hebben beide een grote kans om toe te mogen treden tot het publieke bestel.

Dat wordt dan een grote financiële klap voor de totaal beschikbare zak geld van de omroepen, want beide omroepen moeten een pand zoeken, personeel aannemen, een directie opzetten en programma's gaan maken. Al dat geld wordt beschikbaar gesteld door de overheid. Daarnaast houdt de komst van de twee omroepen ook in dat de totaal beschikbare hoeveelheid zendtijd per omroep minder wordt, aangezien beide omroepen twee uur zendtijd op televisie en negen uur zendtijd op de radio krijgen. Andere omroepen kunnen zich in die 'verloren' zendtijd dus minder profileren.

Llink
De nu al bestaande 'groene omroep' Llink staat juist op de nominatie om geschrapt te worden. Vooral financieel wanbeheer ligt daaraan ten grondslag. Als Llink verdwijnt, komt daar in ieder geval zendtijd en geld vrij voor de komst van Powned en Wakker Nederland. Maar het vrijgekomen geld - of de zendtijd - zal niet genoeg zijn om de komst van beide andere omroepen te compenseren. Vooral omdat er nog andere kapers op de kust zijn.

BNN
De omroep kreeg dit jaar meer dan genoeg leden erbij om door te kunnen groeien. Dat betekent: meer zendtijd op tv en radio, en meer geld om die extra programma's te kunnen gaan maken. En dus minder voor de overige omroepen.

Max
Ook ouderenomroep Max groeide flink. Meer dan genoeg om van de aspirantstatus door te groeien naar een echte omroep. En ook daar komt dan de behoefte aan meer zendtijd en geld om de hoek kijken. Als Max mag blijven, stijgt het jaarlijkse budget van de omroep van acht naar pakweg 24 miljoen euro.

Tros
Als gevestigde A-omroep een vreemde eend in de bijt, maar volgens het Commissariaat voor de Media toch niet geheel onterecht. De Tros zou regels van het CvdM structureel genegeerd hebben en zich bijvoorbeeld schuldig gemaakt hebben aan het opzetten van te commerciële afspraken met derden; een doodzonde in omroepland, aangezien een met belastinggeld onderhouden omroep geen winst mag maken. In theorie is er een kleine kans dat de CvdM de Tros flink op de vingers tikt, maar in de wandelgangen wordt dat betwijfeld.

Ster
En dan is er nog die stille bedreiging. Sinds kort vloeien de inkomsten van de Ster, die de reclames bij de publieke omroep regelt, namelijk rechtstreeks naar de overheid terug. Die bepaalt vervolgens hoeveel geld er beschikbaar komt voor de publieke omroepen.

Eerder werd al bekend dat de omroepen samen een kleine 25 miljoen euro minder zouden krijgen. Dat is niet veel op een totaalbedrag van meer dan 750 miljoen euro. Maar mocht door de financiële crisis het inkomstenmodel van de Ster instorten, dan zal 'Den Haag' in de toekomst ook minder geneigd zijn om veel geld over te blijven maken naar de omroepen.

Het totale bedrag dat beschikbaar komt voor de omroepen, zal de komende jaren dan ook eerder dalen dan stijgen.

Persconferentie
Hoe dan ook moge het duidelijk zijn: 1 september 2010 wordt een interessant punt in medialand, en erna kán het zomaar zijn dat alle omroepkaarten geschud op tafel liggen.

De persconferentie van minister Plasterk, woensdag om 14.00 uur in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, zal daar in ieder geval voor een deel al meer duidelijkheid over geven.