De jonge jaren van inspecteur Morse

Inspector Morse ging in 2000 ter ziele, maar de fans kunnen opgelucht ademhalen. Vanavond komt de speurder weer tot leven als jonge rechercheur in Endeavour morse op Nederland 2.

De avonturen van de jonge Morse beginnen in 1965. Hij volgt, net van de universiteit geschopt, een opleiding tot rechercheur bij de politie in Oxford. In Inspector Morse (1987-2000) was zijn voornaam een goed bewaard geheim. Maar in deze proloog mag iedereen weten dat hij Endeavour heet. Zijn vader was een fan van James Cook en vernoemde hem naar het schip van de ontdekkingsreiziger. Tja, what’s in a name?

Morse moet gelijk aan de slag

De detective in de dop, gespeeld door Shaun Evans, kan zijn borst gelijk natmaken in de eerste aflevering van de vijf­delige Britse serie. Er is een 15-jarige scholiere vermoord. Het spoor leidt al snel naar seksfeestjes met minderjarige meisjes voor politici en zakenlieden. Inspecteur Fred Thursday zet zijn ­nieuwe leerling aan het werk. Hij wil de zaak samen met hem oplossen, maar merkt al snel dat Endeavour volkomen zijn eigen gang gaat.

Verwijzingen naar Inspector Morse

Wie Inspector Morse heeft gevolgd, zal daar niet vreemd van opkijken. En zo zijn er meer verwijzingen naar de beroemde speurder, zoals zijn liefde voor operamuziek en de Jaguar waarin de oude Morse rondreed en waarvan hij als jongeman droomt.

Onbeschreven blad

Evans (33) vond het spannend om de rol op zich te nemen. „Ik hoef niet in de voetsporen van John Thaw te treden”, zegt de acteur uit Liverpool. „Ik zet de eerste stappen. Morse is nog een onbeschreven blad in deze serie. Dat is heel wat anders dan wanneer je de held van het verhaal moet vervangen. Tot op zekere hoogte kan ik nog een eigen invulling aan deze rol geven.”

Reageren