De strijd om Eeuwige roem

31 maart 2010 22:15 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Voor AVRO's Eeuwige roem reizen negen oud-sportkampioenen af naar zuid Spanje om te strijden om - zoals de titel al doet vermoeden - eeuwige roem. Via een serie fysieke en psychologische krachtproeven wordt beslist wie de meest complete sporter is en er met de eer vandoor gaat. Toine van Peperstraten (42) leidt de achtdelige vertoning in goede banen. Vanavond, donderdag 1 april is de aftrap van het spektakel op Nederland 1.

De sporters mogen dan over hun top heen zijn, de keiharde mentaliteit is er nog altijd. De 'kanjers' geven alles om zich te bewijzen als de meest complete deelnemer aan het programma.

Beroemd zijn ze al
De deelnemers zijn welbekende namen, afkomstig uit zes verschillende sporttakken. Hockeyster Margje Teeuwen, voetballer Sonny Silooy, wielrenners Erik Dekker en Monique Knol, judoka's Deborah Gravenstijn en Mark Huizinga, schaatsers Annamarie Thomas en Jochem Uytdehaage en bokser Pedro van Raamsdonk bewijzen hoe veelzijdig ze zijn.

Ze hebben hun roem al verdiend in hun specialisme, maar strijden nu 'met gelijke wapens' op inventieve onderdelen die doen denken aan de proeven van Expeditie Robinson.

Afvalrace
In elk van de acht afleveringen staat één eigenschap centraal. De sporters worden getest op doorzettingsvermogen, teamspirit, perfectionisme, stressbestendigheid, concentratie, uithoudingsvermogen en controle. Iedere aflevering leggen ze drie bijbehorende proeven af waarmee ze individueel punten kunnen verdienen.

Eeuwige roem Eeuwige roem.

De twee kandidaten met de minste punten aan het einde van de aflevering, nemen het tegen elkaar op in een allesbeslissend nachtduel. De verliezer gaat naar huis en de winnaar blijft in de race voor Eeuwige roem.

De binnenlanden van Andalusië (Spanje) vormen het pittoreske decor waartegen de wedstrijden zich afspelen, de spelers wonen zo lang in een villa. De afleveringen zijn vorig jaar zomer opgenomen.

Experts
Met echte kennersogen worden de sporters iedere week gadegeslagen door een team van sportdeskundigen. Toine van Peterstraten vraagt sportverslaggever Theo Reitsma (67), oud-hockeycoach Mark Lammers (41), ex-topsporter Ellen van Langen (44) en sportpsychologe Judith Upmeijer (27) naar hun commentaar en oordeel. Wie maakt de meeste kans de proef te winnen en wie gaan het moeilijk krijgen?

Eeuwige roem Eeuwige roem.

De uitdaging van Annemarie
"Het is een combinatie van mentale en sportieve aspecten", licht Annamarie Thomas (38) toe. "Anders kun je geen eerlijke wedstrijd houden. Het is een mooi voordeel als je een beetje fit bent en niet al te oud, maar iedereen kan meedoen en heeft een kans om te winnen. Jong en oud, man en vrouw. Je moet wel een beetje geluk hebben met de testen. Ze kunnen je liggen of niet."

Waarom heeft ze meegedaan aan Eeuwige roem? "Voor de uitdaging. Niet om de titel die je kunt halen. Je hebt allemaal je eigen moment van eeuwige roem, je eigen hoogtepunt. Het is geen prestatie die echt wat toevoegd aan je sportcarrière."

Annamarie Thomas Annamarie Thomas.

Annamarie heeft een 'supermooie' schaatsloopbaan achter de rug. "Dit heeft niet met schaatsen te maken, we hebben niet eens ijs gegéten", lacht ze. "Het was er warm genoeg voor, maar daar hadden we gewoon de tijd niet voor. We zijn dag in, dag uit druk bezig geweest met opnamen. Wachten, wachten en nog eens wachten, je weet hoe dat gaat met een tv-programma."

Kwam Annamarie goed beslagen ten ijs? "Niet echt. Ik heb me niet speciaal voorbereid, ik heb alleen een paar weken goed op mijn lijn gelet. Ik wilde er vier, vijf kilo afkrijgen en dat is gelukt. Elke kilo minder scheelt, dat kan in dit programma in je voordeel werken."

De overlevingsdrang van Erik
"De testen hebben wel met sport te maken, maar het gaat niet alleen om fysieke kwaliteiten", formuleert Erik Dekker (39) voorzichtig.

"Het is geniaal bedacht. Alles wat een topsporter nodig heeft, komt aan bod: concentratie, nauwkeurigheid, tactisch inzicht, noem maar op. Maar er is geen relatie met ons eigen sportverleden, behalve dat we allemaal graag willen winnen."

De oud-wielrenner ging de krachtmeting aan "omdat ik heel erg in het bekende leef en vond dat ik mezelf er eens toe moest zetten om het avontuur aan te gaan."

Erik Dekker Erik Dekker.

Ook hem zegt de titel Eeuwige roem, die op het spel staat, niet zo veel. "Ik ben heel blij met mijn prestaties, die titel zou niet de kers op de taart van mijn carrière zijn. Ik heb mijn uiterste best gedaan om te winnen, maar ik hoopte vooral dat ik er niet te snel zou uitvliegen. In elke aflevering valt er iemand af. Dat is een vervelende gedachte. Als je 's ochtends opstaat, weet je: vanavond moet één van ons weg. Dat wil je niet, je wilt overleven."

Erik stopte met wielrennen na een lelijke valpartij in de Tour van 2006. "M'n hele gezicht lag open. Ik wilde toen al stoppen en dat heb ik toen gelijk maar gedaan." Korte tijd later werd hij één van de ploegleiders van het Rabobank-team. "Ik hoefde niet na te denken over mijn toekomst. Het zwarte gat waarin veel topsporters vallen als ze ermee stoppen, is voor mij een onbekend fenomeen."

Reed Erik zich, zogezegd, het snot voor de ogen om in topvorm aan de start van Eeuwige roem te verschijnen? "Nee, dat leek me niet nodig", zegt hij eerlijk. "Ik fiets en loop regelmatig hard, dus ik vraag me af of het een verschil had gemaakt. Het is niet zomaar een stukje van A naar B rennen en kijken wie het eerst binnenkomt. Eeuwige roem is heel anders dan je denkt."

De tegenvaller van Jochem
Toen Jochem Uytdenhaage werd gevraagd om deel te nemen aan het programma, twijfelde hij geen moment. "Ik heb altijd al gedacht: als iets soortgelijks voorbij komt, met mensen die tegen elkaar moeten strijden, dan ga ik meedoen. En het leek me leuk om een keer te ervaren hoe het is om met een tv-programma mee te draaien. Ik doe mee voor de eeuwige roem!" roept Jochem gekscherend uit.

In 2007 besloot hij te stoppen met zijn schaatscarrière, maar sindsdien heeft hij niet stilgezeten. Sport speelt nog altijd een hoofdrol in zijn leven en hij is helemaal opgeladen aan de afvalrace begonnen."Sport is het leukste wat er is. Ik heb een heleboel gefitnessed in aanloop van de opnames en ik ben gaan hardlopen. Als de boel eenmaal is opgeladen, dan ga ik."

Jochen Uytdehaage Jochem Uytdehaage.

Niet alle proeven maakten veel indruk op Jochem: "De uitdagingen waren leuk en erg creatief. Er hebben een aantal hele zware, lastige dingen tussen gezeten. Maar er zaten soms ook dingen bij waarvan je dacht: 'dit is te simpel'."

Maar op de vraag of hij tijdens de opnames een dieptepunt heeft gekend, heeft hij wel iets te bekennen: "Ik heb wel een tegenvaller gehad ja. Waarin ik mezelf heb verbaasd. Het was zowel fysiek en mentaal, maar verder mag ik daar niks over zeggen."

Pedro gaat over lijken
Ex-bokskampioen Pedro van Raamsdonk had weinig tijd om zich voor te bereiden. Hij werd slechts twee dagen van tevoren opgebeld voordat hij in het vliegtuig naar Andalusië sprong.

Als trainer en brandweerman was hij er fysiek al helemaal klaar voor. Maar toen hij eenmaal in de strijd verwikkeld raakte, kwam ook zijn vechtersmentaliteit met volle kracht terug. "Ik dacht dat het een beetje verwaterd was. Maar als puntje bij paaltje komt, doe ik koste wat het kost. Je blijft toch topsporter. Ik ga over lijken."

Pedro van Raamsdonk Pedro van Raamsdonk.

Zijn grootste zwakte? Dat is volgens Pedro zijn zelfvertrouwen, "want je kan niet alijd winnen. En dan valt het zwaar wanneer je verliest."

Pedro laat zich niet van zijn zwakke kant zien: "Het blijft topsport. Je moet je nooit zwak opstellen. Anders win je nooit. Ik heb vanaf m'n tiende gebokst, dus dat gaat bij mij vanzelf. Zo ben ik."

Ondanks de krachtige woorden, was Pedro wel onder de indruk van de vrouwelijke deelneemsters aan het programma. "De vrouwen kunnen veel verdragen. Die gaan niet alleen door-, maar ook óver het gaatje. Die stoppen nergens voor."