'De vele illegale downloads van Game of Thrones zijn een compliment'

Gisteren was de eerste aflevering van het 3e seizoen van Game of Thrones in Nederland te zien. GOT is wereldwijd de meest illegaal gedownloade serie van het moment en HBO voelt zich vereerd.

“Ik zou het eigenlijk niet moeten zeggen maar het is een soort compliment.” Liet Michael Lombardo, ‘president of programming’ van HBO, weten aan Entertainment Weekly. De hitserie van HBO zou volgens schattingen per aflevering maar liefst 4,3 miljoen illegale downloads kennen. De eerste aflevering van het 3e seizoen werd zondag maar liefst meer dan één miljoen keer gedownload in 24 uur en dat is uitzonderlijk. Toch blijft HBO bij zijn standpunt dat illegaal downloaden niet mag. Wanneer er systematisch illegale versies worden verkocht, zal de zender actie ondernemen.

Recordverkopen voor HBO

Ondanks alle illegale downloads wordt Game of Thrones ontzettend goed verkocht. Het 2e seizoen is op de dag dat het uitkwam al 241.000 over de toonbank gegaan en dat was een record voor HBO. Voor de zender is GOT de meest lucratieve serie door de verkoop op dvd en de verkoop aan andere landen. Volgens Lombardo helpt het illegale downloaden zelfs bij de verkoop: “Het vele downloaden laat zien hoe populair de serie is en andere landen zijn dan waarschijnlijk eerder geneigd zo’n show aan te kopen.” Toch maakt hij zich zorgen om de kwaliteit van de illegale versies. "Ik ben bang dat de slechte kwaliteit afbreuk doet aan de serie."

Krijg je geen genoeg van GOT? Kijk hieronder voor een samenvatting van de eerste 2 seizoenen en de trailer van seizoen 3!

Reageren