Donna Summer (63) overleden

De Amerikaanse zangeres Donna Summer, bekend van hits als Last dance en Hot stuff, is donderdag op 63-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Summer werd in 1948 geboren als LaDonna Adrian Gaines, dochter van vrome ouders. Ze ontdekte haar zangtalent dan ook voor het eerst in de kerk. 

In de jaren zestig brak ze echter met haar religieuze roots en deed ze audities voor musicals als Hair. Toen Hair op tournee ging in Europa, bleef Donna uiteindelijk in Duitsland woonde waar ze begin jaren 70 trouwde met de  Oostenrijkse acteur Helmuth Sommer. Ze verengelste zijn achternaam en zo werd de artiest Donna Summer geboren.  

Doorbraak in Nederland 
Haar eerste grote solohit volgt in 1974 met The hostage, een single die haar een platencontract in Nederland opleverde. Toen haar eerste album Lady of the night uitkwam, was Donna te zien in het inmiddels legendarische muziekprogramma Van Oekels Discohoek waarin ze zich de georganiseerde chaos van Dolf Brouwers als Van Oekel liet welgevallen.

Vallen en opstaan
Na het succes van Lady of the night gaat het snel met Donna. Ze scoort hit na hit in de jaren 70, zoals het pikante Love to love you baby, Hot stuff en zelfs een duet met Barbra Streisand genaamd No more tears. In de jaren 80 eist de roem zijn tol en stort Summer volledig in. Ze krabbelt als herboren christen weer uit het dal en maakt een reeks relatief goed ontvangen platen, waarvan de grootste hit This time (I know its for real) is.

De laatste jaren
Donna's platenverkoop loopt gestaag terug, maar toch is ze een veelgevraagd zangeres. Ze zingt onder meer bij Oprah Winfrey en is in Nederland te zien bij de Night of the Proms. Naast muziek hield ze zich ook bezig met schilderen, schreef ze een autobiografie en werd er zelfs een musical over haar leven gemaakt.

Donna Summer verloor 17 mei 2012 na een lange strijd haar gevecht tegen kanker. 

Reageren