Een 'maffia-actie' van de TROS?

Jongerenomroep BNN zou Dit was het nieuws graag willen overnemen, maar wordt volgens Jan Jaap van der Wal (30) tegengehouden door de TROS. Dat zei de cabaretier in De Coen & Sander Show op 3FM. De TROS zou willen voorkomen dat het satirische programma bij een andere zender wordt ondergebracht.

Vorig jaar stopte de TROS na dertien jaar en 184 afleveringen met Dit was het nieuws. Met kijkcijfers had het niets te maken. Er moest zendtijd worden vrijgemaakt.

In de satirische show werd door twee teams met een dosis humor teruggeblikt op het nieuws van de afgelopen week. Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje waren in de afgelopen jaren de vaste teamcaptains van het programma. Harm Edens verzorgde op typerend droge wijze de presentatie.

Rotte vis
Jan Jaap begrijpt wel dat de TROS destijds de stekker uit het programma trok: "We hebben de TROS regelmatig voor rotte vis uitgemaakt en voor een omroep die zoveel met Volendam te maken heeft, is dat natuurlijk een belediging. Dat ze van ons af wilden, snapten we nog wel."

BNN op de loer
Nu wil BNN graag de show overnemen, maar daar steekt de TROS een stokje voor. "Het is gewoon echt tegengehouden. Zelfs zo erg dat de TROS ook de rechten heeft gekocht van dit jaar (...) Die netmanagers hebben heel veel macht," aldus Jan Jaap.

De cabaretier heeft een vermoeden waarom de TROS de overstap tegenhoudt: "Stel dat Boer zoekt vrouw bij de AVRO zou worden uitgezonden en het heeft hetzelfde aantal kijkers, dan is een omroep eigenlijk zinloos. Dat is het eigenlijk ook.

Ik denk dat de TROS dat niet wilde laten gebeuren. Ik denk zeker dat als wij bij BNN hadden gezetten, er nog steeds zoveel mensen hadden gekeken. Het is niet zo dat mensen denken: het is nu een andere omroep, we gaan nu niet meer kijken."

Maffia-actie
Daarmee is het volgens de cabaretier definitief gedaan met Dit was het nieuws: "BNN wilde het programma graag doorzetten en ook betalen, maar de TROS en de netmanager hebben bepaald dat het bij geen enkele andere omroep uitgezonden mag worden. Dat is eigenlijk een soort maffia-actie, waar wij het slachtoffers van zijn geworden.

We dachten dat we gebakken zaten, maar de TROS is volgens mij een heel sterke organisatie. Laat ik het zo maar zeggen."

Stiekem
Er zijn volgens Jan Jaap wel plannen voor een opvolger van Dit was het nieuws: "We zijn stiekem wel bezig met een opvolger. Er zijn echt wel wat ideeën."

Reageren