EénVandaag confronteert broeder

Bert Smeets en Luc Kusters brachten in de jaren zestig lange tijd door in een jeugdinternaat in Kerkrade, waar sommige van de broeders hun handen niet konden thuishouden. Het nieuws- en actualiteitenprogramma EénVandaag springt in op dé actualiteit van de afgelopen weken en reist samen met hen af naar België om één van de broeders te confronteren met het verleden. Wat wist hij van het misbruik op Bleijerheide?

"Sommige broeders in dit internaat konden hun handen niet van de kinderen afhouden", aldus de TROS.

Bert Smeets en Luc Kusters worstelden een half mensenleven om het misbruik en geweld uit hun schooltijd te verwerken.

Het is dan ook een emotionele confrontatie met broeder Alphonse, toen één van de Fransiscaner broeders in het internaat, nu jeugdwerker en manager van een vakantiekolonie voor jongeren.

Misbruik
Sinds eind februari zijn er zo'n 200 meldingen van seksueel misbruik binnen de Rooms-katholieke kerk binnengekomen bij de Rooms-Katholieke hulpinstelling Hulp & Recht. De grote stroom kwam op gang na een bericht over seksueel misbruik in de jaren zestig en zeventig op het jongensinternaat in 's-Heerenberg.

De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft de NOS laten weten een onafhankelijk onderzoek te starten naar het misbruik binnen katholieke instellingen.

Reageren