Eugene J. Polley, de uitvinder van de afstandbediening, is overleden

23 mei 2012 20:51 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Eugene J. Polley, uitvinder van de zapper, is afgelopen zondag overleden. Met zijn afstandbediening leverde hij een onschatbare bijdrage aan het moderne kijkplezier.

Eugene J. Polley (29 november 1915 – 20 mei 2012) vond als ingenieur van Zenith de draadloze afstandbediening uit. Het apparaat, dat uiterlijk leek op een zaklamp en in 1955 als de Flash-Matic op de markt kwam, werkte als een soort knipperende zaklamp waarmee fotocellen in de tv-geactiveerd konden worden. De slagzin op de reclame was: 'You have to see it, to believe it' (Je moet het zien voordat je het gelooft).

Draaiknop
Door aan een knop te draaien kon de tv aan en uit gezet worden, het geluid harder en zachter worden gezet, en van het ene kanaal naar het andere worden gezapt. Meer heb je als tv-kijker eigenlijk niet nodig. Deze uitvinding leverde Eugene J. Polley een hele reeks aan bijnamen op, waaronder de 'beach boy of channel surfing' en de 'Tsaar van het zappen'.

Emmy
In de jaren zestig werd dit apparaat vervangen voor eentje dat werkte met ultrasoon geluid. Deze uitvinding staat op naam van Robert Adler. In 1997 werd het duo samen beloond met een Emmy Award voor hun baanbrekende uitvindingen. 

Meer over