Europa houdt van House

De tv-serie House is voor de tweede keer op rij gekozen als de meest populaire Amerikaanse serie in Europa. Deze ietwat vreemde prijs heeft één belangrijk element: geld.

In Europa scoort de serie kijkcijfers die alle proporties te buiten gaan.

Miljoenen
In Frankrijk keken in 2009 gemiddeld 9,3 miljoen mensen naar de chagrijnige super-arts. En dat is maar het begin, want dat aantal is een stijging van 30 procent ten opzichte van 2008.

In Italië schakelen iedere aflevering gemiddeld 4.7 miljoen mensen in. In Duitsland 4.2 miljoen. Zelfs in Polen kijken 3.3 miljoen mensen naar de serie.

In Nederland kijken gemiddeld pakweg 800.000 mensen naar de serie, wat verhoudingsgewijs nog steeds een goed aantal is.

Kassa-kraker
Al met al kijken in heel Europa vele miljoenen mensen meer naar House dan in de Verenigde Staten zelf, een aantal dat vooral Amerikaanse tv-makers fascineert. Tv-makers zien vooral dollartekens als ze de status zouden kunnen bereiken.

Waarderingen over 2008
Tv-zendergroep NBC Universal heeft bekend gemaakt dat House nu al aan meer dan 250 verschillende markten wereldwijd is verkocht.

Mediametrie, het bedrijf dat wereldwijd marktaandelen onderzoekt, liet al weten dat House in 2008 in 29 landen dé nummer één Amerikaanse serie was die werd uitgezonden.

Dat betekent dat House daarmee ook de oude winnaar, CSI New York, van de troon heeft gestoten. De populairste aflevering van House die buiten de VS werd uitgezonden, trok in 2008 in totaal 79 miljoen kijkers. De populairste aflevering van CSI:NY trok 'slechts' 57.7 miljoen kijkers, op de voet gevolgd door CSI Miami met 51.3 miljoen kijkers.

Later volgen ook nog Lost en Desperate Housewives op de lijst van Amerikaanse series die wij in Nederland ook kennen. In juni van 2010 wordt de definitieve lijst over 2009 bekend gemaakt. Verwacht wordt dat ook NCIS en de in Nederland nog relatief onbekende serie Flash Forward op die lijst terecht gaan komen.

Reageren