Eyeworks had ziekenhuispatienten niet mogen filmen

Eyeworks had de ziekenhuispatiënten in het omstreden tv-programma 24 uur tussen Leven en Dood niet mogen filmen. Dat maakte het CBP gisteren bekend.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt dat Eyeworks buiten haar boekje om heeft gehandeld. Volgens het CBP is 24 Uur Tussen Leven en Dood zelfs in strijd met de wet. De producent had de patiënten van het Amsterdamse VUmc nooit zomaar mogen filmen.

Toestemming
Eyeworks had wél groen licht gekregen als ze de patiënten vooraf gevraagd hadden of ze hun kwaaltjes op televisie wilden laten zien. Het CBP gaat niet akkoord met het feit dat de producent aan sommige patiënten achteraf toestemming vroeg. Ook dit is in strijd met de wet. Volgens het college waren de omgeving en de situatie waarin de patiënten zich op dat moment bevonden, ook niet geschikt om zulke lastige vragen te stellen.

Excuses
Eind februari filmden cameramannen van Eyeworks de ongemakken van patiënten van het Amsterdamse ziekenhuis. Drie van hen werden tegen hun zin in op film vastgelegd en deden aangifte. RTL haalde 24 Uur Tussen Leven en Dood vrijwel direct van de buis na de ontstane commotie en bood excuses aan. Ook Eyeworks en het VUmc hadden spijt van de ziekenhuis-tv en maakten excuses.

Lees ook:
Stoppen 24 Uur Tussen Leven en Dood kost Vumc veel geld
RTL stopt met 24 Uur Tussen Leven en Dood

Reageren