Groeten uit de rimboe

Zet een Nederlandse familie bij een inheems Himba-volk in Namibië en je hebt een kijkcijferhit, moet SBS 6 gedacht hebben toen de zender Groeten uit de rimboe op de buis bracht.

Terecht, want de grote cultuurverschillen zorgen nu al voor het derde seizoen voor hilarische taferelen. Maar zijn die stammen eigenlijk wel zo naïef, geïsoleerd en primitief als in het programma wordt gesuggereerd?

Primitief
De Nederlandse culturele antropologe Marijn Kraak zocht de Himba uit het eerste seizoen op en concludeert dat Groeten uit de rimboe een onvolledig en gemanipuleerd beeld van deze mensen geeft. De primitiviteit van het volk wordt dik aangezet. Volgens Kraak drinken de Himba al jaren bier, rijden ze in auto's en jagen ze met geweren in plaats van speren.

Teleurgesteld
Kraak liet de groep een dvd bekijken met de uitzendingen die ze zelf nooit te zien hadden gekregen. De Himba vonden het geweldig om zichzelf terug te zien, maar waren teleurgesteld dat ze nooit meer iets uit Nederland hadden gehoord.

Toekomst
De bevolkingsgroep heeft volgens de antropologe uit vrije wil meegedaan en heel veel plezier gehad, maar in de toekomst willen ze wel betere afspraken maken over geld en beeldvorming.

Reageren