‘Helft dramaseries verdwijnt van tv door regeerakkoord’

7 november 2012 11:39 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Meer dan de helft van alle dramaseries en documentaires van de publieke omroep kunnen volgend jaar niet meer worden gemaakt.

De eindredacteuren van de publieke omroepen hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven, waarin ze zeggen dat populaire producties als A’dam-E.V.A., Annie M.G., Overspel en Bellicher noodgedwongen moeten verdwijnen.

Sponsors

''De producties kunnen niet worden gemaakt met minder geld', verklaart een van de eindredacteuren. “In tegenstelling tot de commerciële omroepen kunnen wij geen beroep doen op geldstromen van derden, zoals sponsors.”

Bezuinigingen

In het regeerakkoord is afgesproken om 100 miljoen euro te bezuinigen op de publieke omroep. De besparing komt bovenop de 200 miljoen uit het vorige kabinet. Henk Hagoort, voorzitter van de publieke omroep, gaf eerder deze week al aan dat het zo wel erg lastig wordt om programma’s als Boer Zoekt Vrouw te financieren.

Mediafonds

Het Mediafonds houdt als gevolg van de nieuwe plannen ook op te bestaan. Dit fonds reikt subsidies uit voor de productie van radio- en televisieprogramma’s en geldt als een belangrijke geldschieter voor documentaires en dramaseries.

Internationaal topniveau

De eindredacteuren protesteren tegen de nieuwe maatregelen: ''Juist kwalitatief hoogstaande en onderscheidende drama- en documentaireproducties dreigen weg te vallen, terwijl deze genres tot de kerntaken van de publieke omroep behoren''. Verder stellen ze dat Nederlandse producties van 'internationaal topniveau' zijn. "We moeten voorkomen dat deze inspanningen en investeringen voor niets zijn geweest." 

Meer over