Hitler: The rise of evil

Toen de plannen voor de miniserie Hitler: The Rise of Evil in 2003 bekend werden, werd de filmmaatschappij in kwestie bedolven onder de protesten. Mensen waren doodsbang dat de gruwelijke daden van de dictator bedekt zouden worden met de mantel der liefde en er op de een of andere manier een sympathiek beeld van Hitler zou ontstaan.

Ze hadden niet hoeven vrezen. De Schotse acteur Robert Carlyle speelt Adolf Hitler als een verbitterd, krankzinnig monster met een zeer slecht humeur. Er is zelfs weinig menselijks meer te ontdekken aan de F├╝hrer. En dat is meteen het minpunt aan deze tweedelige miniserie die loopt tot 1934 toen Hitler aan de macht kwam. Want dat hij een intelligent mens was met de nodige goede karaktereigenschappen, maakt zijn misdaden alleen maar weerzinwekkender.

Overtuigend
Verder alleen maar hulde voor deze serie die de historische gebeurtenissen levensecht brengt. Robert Carlyle is overtuigend, net als de bijrollen die worden gespeeld door Julianna Margulies, Peter O’Toole en Liev Schreiber. Volgende week zondag deel twee.

Reageren