Interview met chefkok Het familiediner

Natuurlijk hoopt ze elke week dat het goed komt tussen de ruziënde partijen. Als haar kookkunsten daar een bijdrage aan kunnen leveren, is dat mooi meegenomen. Vijf vragen aan Sandra Ysbrandy (40), de nieuwe chefkok van Het familiediner.

Wat is precies jouw rol in het programma?
"Koken en het gesprek aangaan met de aangever. Dat past uitstekend bij me. In de keuken vraag ik wat er nou precies aan de hand is en hoe het zover is gekomen. Een beetje wat Bert (van Leeuwen) ook doet. De opzet van het programma is iets anders dan voorgaande jaren."

Is daarom gekozen voor een nieuwe kok?
"Bert van Beurten, mijn voorganger, is meesterkok, ik niet. Mijn achtergrond is compleet anders. Twee jaar geleden was ik nog communicatie manager bij een bank. Die ervaring en mijn persoonlijke interesse helpen enorm bij deze nieuwe benadering."

Hoe kunnen je kookkunsten helpen in de lijmpoging?
"Soms kun je proberen de sfeer te benaderen van toen het nog goed was. Eén familie had bijvoorbeeld mooie herinneringen aan het samen barbecueën. Of soms is iemand heel gek op Surinaams, Indonesisch of pasta, dus dan maken we dat.

Het diner hoeft niet hieper-depiep sjiek te zijn, maar mensen moeten wel ervaren dat er met zorg, aandacht en liefde voor ze is gekookt. Uiteraard is de aankleding en de sfeer ook heel erg belangrijk."

Kun je onpartijdig blijven?
"Ik breng uren met de aangever door in de keuken. Die heeft maar één doel voor ogen en dat is dat het weer goed komt. Het kostte me in het begin moeite om alles weer los te laten, vooral als het niet afloopt zoals je hoopt. De eerste keer lag ik 's nachts echt wakker. Inmiddels heb ik wel iets meer afstand, maar ik leef enorm met de mensen mee."

Wat doe je nog naast Het familiediner?
"Ik heb een bedrijf: Vergaderen aan de keukentafel. Op mooie locaties bereid ik lunches en diners voor groepen die buiten kantoor willen vergaderen. Ik regel de locatie en kook voor mijn gasten. Daarnaast geef ik kookworkshops en ben ik moeder van drie jonge kinderen. Mijn weken zijn goed gevuld, geloof me!"

Reageren