Interview met Julius Jaspers

Chef-kok Julius Jaspers is elke werkdag te zien in Topchef: de twaalf provincies. Hij vertelt over het programma en zijn liefde voor eten.

 Wat vind je van het niveau van de deelnemers van Topchef: de 12 provincies?
„De kandidaten zijn ongeveer even goed als die van vorig jaar. Leuk is dat we een mix hebben van professionals en amateurs. Het is echt niet zo dat alleen professionals de finale halen. Juist veel amateurs gaan door: zij kunnen vaak beter met tijdsdruk omgaan. Professionals willen vaak te veel in te weinig tijd en maken dan vijf gerechten, die vaak niet heel bijzonder zijn. Amateurs kiezen dan voor ‘slechts’ drie gerechten, die wel heel goed zijn.”

Welke provincie verraste je?
„Zeeland. Vorig seizoen scoorden zij niet heel goed. Het waren acht heel lieve kandidaten, maar tijdens de opnames zat ik met kromme tenen. Alles ging mis. Dit jaar waren de deelnemers uit Zeeland stukken beter. Hun gerechten waren veel beter van smaak.”

 Wat vind je zo leuk aan koken?
„Professioneel koken doe ik niet echt veel meer. Ik heb eigen restaurants en brasseries gehad, maar op een gegeven moment was ik het zat. Ik wil geen dertig jaar achter hetzelfde fornuis staan. Ik kook wel elke avond voor mijn gezin. Ik probeer dan graag nieuwe dingen uit. Ik experimenteer met andere sauzen en gister maakte ik nog een nieuwe steak- tartaar. Het mooiste aan koken vind ik dat je van prachtige ingrediënten heerlijke gerechten kunt maken. Ik ben een echte foodfreak en vind het heerlijk om met mijn handen iets lekkers te maken. Het daarna opeten is nog lekkerder.”

Tijdens Topchef proef je op een dag heel veel gerechten. Hoe hou je de verschillende gerechten uit elkaar?
„Robert (Kranenborg, red.) en ik zijn professionele proevers. Tijdens onze vele reizen hebben we zo veel geproefd dat we dat wel kunnen. Het is weleens lastig met desserts waarin veel suikers zitten of met scherpe gerechten. Maar het is echt niet zo dat ik van de acht gerechten de laatste drie niet meer proef.”

Je bent een ‘echte foodfreak’. Kom je erg aan tijdens de opnamens?
„Ja, en dat vind ik heel vervelend. We draaien vijf dagen per week en dan eet ik van alles. Als ik dan ’s avonds thuiskom, heb ik echt geen zin in een appel. Dan vraagt mijn lichaam om slecht eten. Na de opnames ga ik op een streng dieet.”


Topchef: de twaalf provincies elke werkdag 19.00 l RTl 5

Reageren