Jack Spijkerman met nieuw spelprogramma: Echt waar?!

Op 27 maart start RTL 4 met een nieuwe spelshow op de zaterdagavond: Echt waar?! De show draait om klinkklare onzin en keiharde feiten en wordt gepresenteerd door Jack Spijkerman. In het wekelijkse programma nemen ex-Lama's Tijl Beckand en Ruben van der Meer het tegen elkaar op.

Beiden moeten het publiek in de studio overtuigen van hun sterke verhalen: wat is onzin en wat is echt waar?

Uit de duim gezogen?
RTL: "Waarom wordt de één bijvoorbeeld altijd gestoken door een mug en een ander nooit? Waar komt het gezegde 'van twee walletjes eten' vandaan?

Op deze en andere vragen die knagen formuleren Tijl en Ruben ieder steeds een eigen antwoord en brengen dat zó gepassioneerd en overtuigend dat beide betogen even waarschijnlijk lijken.

Toch is het ene verhaal 'Echt Waar?!' en het andere verhaal met droge ogen volkomen uit de duim gezogen. Aan de honderd publieksleden de taak de klinkklare onzin te scheiden van de harde feiten."

Uit de kast
Het doel is om het volledige publiek weg te spelen, want de mensen die over weten te blijven, krijgen een geldprijs van ¤10.000 euro om te verdelen.

"Ruben en Tijl trekken dan ook - letterlijk en figuurlijk - alles uit de kast om de publieksleden continu op het verkeerde been te zetten: beeld- en geluidsfragmenten, decorstukken, verkleedpartijen, bekende special guests, deskundigen... zelfs Jack wordt af en toe voor hun karretje gespannen om het publiek een derde, even fantastisch verhaal voor te schotelen - en daarmee dus nóg meer verwarring te zaaien. Alles voor de winst... nou ja, en voor de lol natuurlijk!"

Comeback Jack
"Jack Spijkerman is helemaal terug en daar ben ik blij om", liet RTL-programmabaas Erland Galjaard al meerdere keren weten. Sinds kort is de presentator terug met Wat vindt Nederland? Dat programma groeide uit tot een groot succes, met soms wel 1,4 miljoen kijkers.

In De Telegraaf weidt Jack uit over zijn comeback. "Het ene moment vindt men dat je klaar bent met televisie, het andere moment krijg je het ene nieuwe programma na het andere. Iemand van 61 die weer terugkomt, dat is toch leuk en bovendien nog niet zo vaak voorgekomen.

Er is veel gebeurd: mijn overstap naar Talpa was spraakmakend, Talpa is mislukt en dat is heel erg jammer. Ik vond het bloedstollend spannend om daarna weer een show te presenteren en die is gelukkig goed aangeslagen. Nee, ik maak geen lange neus, ik had het wel jammer gevonden als mijn tv-carrière over was geweest."

Ex-lama's
Tijl en Ruben hebben beide meerdere geslaagde- en minder geslaagde avonturen beleefd bij de Publieke omroep en gaan nu dus aan de slag bij het commerciële RTL.

Reageren